Become a MacRumors Supporter for $50/year with no ads, ability to filter front page stories, and private forums.

lexvo

macrumors 65816
Original poster
Nov 11, 2009
1,469
555
The Netherlands
Since a few days, I have to enter my admin password every time some app wants to access the keychain. I enter the password and every thing works fine. However, the next day I am asked for the password again. This is driving me mad as there are quite a few apps and services asking for the admin password.

I added some examples of this prompt, but I have got more.

I already tried rebooting my iMac, but that didn't help.
I did not change my user/admin password.

Apple support pages say to go to “Change Password for Keychain 'login.'” in the Keychain app, but this option is greyed out......

How do I solve this?
 

Attachments

  • Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.01.04.png
    Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.01.04.png
    207.1 KB · Views: 195
  • Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.16.25.png
    Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.16.25.png
    166.8 KB · Views: 100
  • Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.17.40.png
    Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.17.40.png
    97.3 KB · Views: 83
  • Schermafbeelding 2020-03-01 om 10.55.59.png
    Schermafbeelding 2020-03-01 om 10.55.59.png
    219.3 KB · Views: 104
Last edited:

lexvo

macrumors 65816
Original poster
Nov 11, 2009
1,469
555
The Netherlands
Well, I did a NVRAM reset several times and everything seemed to be working again. However, a few hours later the problem came back :(
 
Last edited:

fredtsai

macrumors newbie
Jun 21, 2017
9
0
Well, I did a NVRAM reset several times and everything seemed to be working again. However, a few hours later the problem came back :(

Have you eventually solve the problem? At some point I think I'm having the same issue even I'm with MacOS 10.15.6 now.
 

lexvo

macrumors 65816
Original poster
Nov 11, 2009
1,469
555
The Netherlands
Have you eventually solve the problem? At some point I think I'm having the same issue even I'm with MacOS 10.15.6 now.

Thankfully, it stopped after a few days or so. I was still on Mojave when I encountered this problem. I have upgraded to Catalina a few weeks ago, and the problem did not reappear.
 

Simon Chambers

macrumors newbie
Jul 31, 2020
3
0
I've been having this problem for days. I upgraded to 10.15.6 and it persists. Every few hours it crashes my machine and I have to reboot.
 

Simon Chambers

macrumors newbie
Jul 31, 2020
3
0
It's not technically crashing so there's a crash report, but it just hangs so I have to turn it off and back on in order to get things running again.
 

fredtsai

macrumors newbie
Jun 21, 2017
9
0
It's not technically crashing so there's a crash report, but it just hangs so I have to turn it off and back on in order to get things running again.

To be honest I give up testing unless the MacOS 11 or at least MacOS 10.15.7 comes out.
I think it is related to vm issue, have you been using any sort of vm on your Mac?
I stopped using vm (either virtual box, VMware, Android emulator such as Bluestacks, NoxPlayer, NemuPlayer, etc.) and the issue stopped.
After lots of research the whole Xhit is because of the 10.15.6 update which cause memory leak when running any vm except Parallels.
There are a few discussions out there, and even VMware engineer confirmed the leak too.
 
Register on MacRumors! This sidebar will go away, and you'll see fewer ads.