Target Disk Mode Not Working

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by dsnort, Apr 12, 2008.

  1. dsnort macrumors 68000

    dsnort

    Joined:
    Jan 28, 2006
    Location:
    In persona non grata
    #1
    I've got an old G4 PowerMac with a bum CD/DVD device. I wanted to copy some files off of a DVD so I figured I'd start the G4 in Target Disk Mode, and read the files over from my MacBook. But when I try to start the G4 in TD mode by holding down the "T" key when restarting, the comp chugs along for a few moments, and then shuts down.

    Anyone have any ideas?
     
  2. JNB macrumors 604

    JNB

    Joined:
    Oct 7, 2004
    Location:
    In a Hell predominately of my own making
    #2
    I think you have it backwards. Shut down both machines, connect both via firewire, start G4 normally, start MacBook in Target Disk mode (hold "T" at startup). The MacBook (and all attached drives) will be seen on the G4's Finder.

    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58583
     
  3. OllyW Moderator

    OllyW

    Staff Member

    Joined:
    Oct 11, 2005
    Location:
    The Black Country, England
    #3
    That won't work, only the start up disc of the MacBook will be visible on the G4.

    How old is the PowerMac? Not all the G4's work in Target Disk Mode.

    You should also try starting in Target Disk Mode from System Preferences / Start Up Disk.
     
  4. dsnort thread starter macrumors 68000

    dsnort

    Joined:
    Jan 28, 2006
    Location:
    In persona non grata
    #4
    The comp is running 10.3.9 Panther, Target Disk is not an option in system preferences.

    It's an old DP 867 MDD, I've done TD on the same model before with no probs.
     
  5. OllyW Moderator

    OllyW

    Staff Member

    Joined:
    Oct 11, 2005
    Location:
    The Black Country, England
    #5
    I know that model should work as I used to own one. :confused:

    You could try resetting the PMU. It does mention firewire problems on that page.
     
  6. dsnort thread starter macrumors 68000

    dsnort

    Joined:
    Jan 28, 2006
    Location:
    In persona non grata
    #6
    Tried resetting the PMU, no joy. I'm down to trying a different keyboard?
     
  7. JNB macrumors 604

    JNB

    Joined:
    Oct 7, 2004
    Location:
    In a Hell predominately of my own making
    #7
    Not true - that's how I managed DVD's on a CD-only G4 from a DVD-RW G5. It'll work. It'll see anything you mount on the MacBook (it's supposed to, anyway).
     
  8. OllyW Moderator

    OllyW

    Staff Member

    Joined:
    Oct 11, 2005
    Location:
    The Black Country, England
    #8
    Sorry, you are right about that. I've just tried it with my MacBook Pro and it works. :eek:
     
  9. bartelby macrumors Core

    Joined:
    Jun 16, 2004
    #9
    I know it's a long shot but are you sure the Firewire cable is ok.
    I discovered that cheap FW cables don't work for some reason.
     
  10. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #10
    A good thought, but given that the Mac won't even start up in FWTDM, then I have to believe that something is amiss in the G4's hardware. The Mac doesn't have to be plugged into anything at all for it to start up in TDM.

    Another long-shot: Try unplugging the wonky optical drive.
     

Share This Page