the Orange Box on Macbook?

Discussion in 'Mac and PC Games' started by Mushrooshi, Dec 26, 2007.

  1. Mushrooshi macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #1
    I got the orange box for christmas.

    I have a pre-leopard macbook white 2.16ghz 1gb ram intel gma 950.

    Can I run team fortress 2 or portal on it.

    I tried it and it says "hl2.exe" is crashing.

    is it the problem with the GMA?

    I am using bootcamp 1.3b
     
  2. ob81 macrumors 65816

    ob81

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Virginia Beach
    #2
    Probably not. I could not run HL2 on my Macbook via bootcamp.
     
  3. Daveway macrumors 68040

    Daveway

    Joined:
    Jul 10, 2004
    Location:
    New Orleans / Lafayette, La
    #3
  4. GFLPraxis macrumors 604

    GFLPraxis

    Joined:
    Mar 17, 2004
    #4
    I'm trying to figure this out still. I've heard reports of people running Portal fine on the GMA950 and I know HL2 runs on a MacBook, but I keep seeing people having trouble with Portal on the MacBook- HERE. Even googling for "Portal on MacBook" brings me to the thread on MR. We seem to have the most trouble :)

    What was the verdict?
     
  5. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #5
    I know many people report sucess with team fortress 2 on macbook with crossover. I see vids on youtube with some good 30 FPS with halflife. Dunno why it crashes on bootcamp though. it is ironic.

    Oh well, if it does work better on mac than it does windows... good for me :)
     
  6. tominated macrumors 68000

    tominated

    Joined:
    Jul 7, 2006
    Location:
    Queensland, Australia
    #6
    just DL'd portal last night and it runs ok on my laptop which has virtually the same specs as a current macbook (2gb of ram tho). I get about 20 to 30 fps. it stutters a bit when in a large room or when you're looking into a portal though. I can't tell you about TF2, because the download has about 1/2 an hour to go
     
  7. airjuggernaut macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 16, 2007
    #7
    I've been reading quite extensively on this.
    Turns out, that the X3100 runs it at about 30-40 fps on DX level 8, and really low settings.

    I really doubt the 950 can run it...well decently atleast.
     
  8. tominated macrumors 68000

    tominated

    Joined:
    Jul 7, 2006
    Location:
    Queensland, Australia
    #8
    TF2 caused BSOD first time. then stuttered so much i could only exit via end task. definitely going to need a gutsier gfx card. My lappie would run it perfectly if it had a gfx card (it could probably run crysis on reasonable settings)
     
  9. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #9
    Has anyone gotten this to work? AT ALL? Crossover, Bootcamp, Parallels, whatever. If someone can help me get it to work, then I will give you 100 imaginary dollars :). I just want to enjoy my teamfortress 2 and portal at least. Or at least get Half Life 2 to work.

    If not, I guess I will have to wait a year or so. With the exception of my macbook, all the computers int he house are 2003 or older. We will probably be upgrading more. My dad is already a bit mad with his tecra, that runs REALLY slow (cough firefox and IE7, expecially IE7).

    I was able to play HL2 with a playable framerate at lowest settings for like 5 mins.

    Ok, this is how it crashes:

    HalfLife 2: Crashes past the part when you jump out the window, when it loads part of the level

    HL2ep1,ep2: Untested

    Portal: Crashes before menu loads

    TF2: Crashes after I click something when the menu is done loading

    all the errors say that HL2.exe has stopped working
     
  10. Red Sox macrumors regular

    Joined:
    Jul 15, 2007
    #10
    I presume you've tried running everything at DirectX 8 or 8.1, right?
     
  11. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
  12. Consultant macrumors G5

    Consultant

    Joined:
    Jun 27, 2007
    #12
  13. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #13
    Ok, I have Crossover 6.2

    How do I configure it to run Halflife 2.

    DO I get HL2 from steam?
     
  14. Consultant macrumors G5

    Consultant

    Joined:
    Jun 27, 2007
    #14
    If you have physical disk:
    Insert disk, open installer, that should open up CrossOver to choose a bottle.

    If you bought digital download:
    There should be a link. Install a browser on your CrossOver bottle, use that browser to open the link.
     
  15. tominated macrumors 68000

    tominated

    Joined:
    Jul 7, 2006
    Location:
    Queensland, Australia
    #15
    there is no link. you install steam with crossover's installers (it is in the list of preconfigured packages). It will automatically install steam (as well as download it) and let you download half life as you would normally
     
  16. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #16
    I have steam.

    I bought the orange box.

    I cant use 2 disk installations with crossover, because of stupid failsafe Apple added for ejecting the disks...

    it says it is still in use
     
  17. tominated macrumors 68000

    tominated

    Joined:
    Jul 7, 2006
    Location:
    Queensland, Australia
    #17
    open terminal and type "drutil tray eject" (without quote marks)
     
  18. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
  19. Sceneshifter macrumors 6502

    Sceneshifter

    Joined:
    Jun 14, 2007
    #19
    as a sidenote, if you get it up and running with crossover, could you report your results? I've been thinking about getting crossover too.
     
  20. Littleodie914 macrumors 68000

    Littleodie914

    Joined:
    Jun 9, 2004
    Location:
    Rochester, NY
    #20
    Yes, you *CAN* run all of the Orange Box games on a Macbook with a GMA 950.

    For all of the games, you have to use -dxlevel 90 in the launch options. This will decrease performance, but once you're in the game you can turn down all the actual Video settings, and then you should be fine.

    Portal has some shading issues, but it doesn't really hinder the actual gameplay.

    TF2 runs fine, around 15-20 fps.

    In HL2:EP2 and Portal, when you're looking at a "broad" landscape, eg. standing in the corner of a large room and looking outward, the game will slow down significantly. Other than that, the only issue (as mentioned above) is the shading issue, in which areas lit by flashlights/other bright lights will appear much much "whiter" than they should.

    Haha I asked this question at the Valve support forums, about how the GMA seems to be having problems with the shading, but if you run it with different launch options you can fix it, etc. and asked if there was a "preferred" way to run the Orange Box using a GMA 950 under Boot Camp. The response from "Bob" was that they don't support Macs. :rolleyes: I have lost faith in Valve's tech support.

    Edit: If anyone has any questions, please post them here, not in the other thread, which seems to be defunct. :)
     
  21. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #21
    K, I got a torrent of bootcamp 1.4b, and I wiped my windows partition (which had nothing but maplestory and steam and portala nd HL2 and TF2), reinstalled.

    What drivers do I use?
     
  22. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #22
    HOLY CRAP THANKS DUDE! IT WORKS!


    BUt.... the lighting... its all white?!? and I can't see!
     
  23. Mushrooshi thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #23
    Team fortress 2 all lowest settings directx 9 I still get like 2 FPS.
     
  24. Littleodie914 macrumors 68000

    Littleodie914

    Joined:
    Jun 9, 2004
    Location:
    Rochester, NY
    #24
    Yep, that's the same problem I'm having, and I haven't found a fix yet. I asked Valve on their support forums but have yet received a solution.

    If anyone has any ideas, please post 'em here! :D
     
  25. Daveway macrumors 68040

    Daveway

    Joined:
    Jul 10, 2004
    Location:
    New Orleans / Lafayette, La
    #25
    Now that's still a big problem. My MBP on all high is smooth as butter.
    Have you check out a driver update?
     

Share This Page