Thunderbird: Receives but won't send emails. Help please!

Discussion in 'Mac Apps and Mac App Store' started by CD3660, Jun 27, 2007.

  1. CD3660 macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #1
    I am brand new to Mac having converted just a week ago, so I would very much appreciate an idiot's guide to the problem I have.

    I have installed Thunderbird to use 2 email accounts: AOL and Hotmail. To facilitate this I have also installed the following add ons:

    Webmail 1.2.3.
    Webmail - AOL/Netscape 1.2.2
    Webmail - Hotmail

    Thunderbird collects mail from both accounts without any difficulty but I cannot send mail through either account and simply get the error message "the message could not be sent because connecting to the smtp server local host failed":confused: :confused: :confused:

    Can anyone tell me (in simple terms) how I might solve this problem? I would really appreciate any advice.:)
     
  2. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
    #2
    Did this work under Windows with Thunderbird (though with different Webmail accessing software)?

    Have you tried Apple Mail rather than Thunderbird?
     
  3. CD3660 thread starter macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #3
    I never used Thunderbird on my windows pc - only got into it as a result of discovering Firefox which I love.

    I did try Apple Mail and had similar problems, receiving but not sending. In fact I found it even more frustrating than Thunderbird to set up.
     
  4. swiftaw macrumors 603

    swiftaw

    Joined:
    Jan 31, 2005
    Location:
    Omaha, NE, USA
    #4
    Who is your ISP? Many of the ISP's require you to use their SMTP servers to send mail. Try changing your outgoing mail settings to those of your ISP's SMTP server and see what happens.
     
  5. CD3660 thread starter macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #5
    My ISP is AOL and I have tried setting the outgoing server according to the details that they provided, i.e. smtp.aol.com which doesn't work, and also (following the instructions of the add on IIRC) to webmail - localhost. No luck either way!
     
  6. eluk macrumors 6502a

    eluk

    Joined:
    Dec 14, 2006
    Location:
    East London, UK
    #7
    Did you use Port 587 rather than the default Port 25?
     
  7. CD3660 thread starter macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #8
    Many thanks for the link - I'll go and have a read now.:)

    Yes, I tried that but without success.
     
  8. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
    #9
    Did you use Outlook/Outlook Express then?
     
  9. clevin macrumors G3

    clevin

    Joined:
    Aug 6, 2006
    #10
    does the problem persist when you change a network environment? sometimes, some networks just won't work with smtp server.
     
  10. CD3660 thread starter macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #11
    No , I just accessed AOL directly as I had their software on my PC, and did the same with Hotmail via MSN.

    I was hoping to tidy things up and get & send my emails from a single location.
     
  11. CD3660 thread starter macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #12
    Not sure, I've only used my home network so far - wireless using an Airport Extreme linked to a Netgear wireless router/modem.
     
  12. clevin macrumors G3

    clevin

    Joined:
    Aug 6, 2006
    #13
    maybe try a direct cable connection to your router?

    ps. this is my setting in TB, and it works fine
    but u do need to make sure u are using the aol smtp server from server settings, since TB allows you to pick and choose outgoing server for each account.
     

    Attached Files:

  13. CD3660 thread starter macrumors 68040

    CD3660

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Location:
    Cheshire, United Kingdom.
    #14
    clevin, many thanks for posting those screen images - I'll give it a go.
     

Share This Page