Time Machine Backup Once Per Day, Possible?

Discussion in 'iMac' started by 2012Tony2012, Dec 2, 2012.

  1. 2012Tony2012 macrumors 6502a

    2012Tony2012

    Joined:
    Dec 2, 2012
    #1
    I am new to iMac, only a few days :) So please be patient with me and all my questions in this thread.

    As far as I understand, Time Machine accesses my external hard drive every hour and makes a backup, and when drive space is used up, TM begins to overwrite the oldest backup..is that correct?

    Can I tell TM to only backup once per day and not every hour?
     
  2. Dweez macrumors 65816

    Dweez

    Joined:
    Jun 13, 2011
    Location:
    Down by the river
    #2
    The hourly backup is a delta from the last backup. Minimal changes == minimal backup to TM. More changes == more data for TM to back up.
     
  3. 2012Tony2012 thread starter macrumors 6502a

    2012Tony2012

    Joined:
    Dec 2, 2012
    #4
    That Time Machine Editor looks good:)

    All I want is for TM to backup once per day, not hourly, so hopefully that program will help. Thank you.
     
  4. flynz4 macrumors 68040

    Joined:
    Aug 9, 2009
    Location:
    Portland, OR
    #5
    Do you mind saying why? It only performs incremental backups and is not very intrusive.

    /Jim
     
  5. aross99 macrumors 68000

    aross99

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Location:
    East Lansing, MI
    #6
    I use TIme Machine Editor for Daily backups as well. I backup to a USB hard drive on my Airport Extreme, and I don't want the drive constantly mounting/unmounting in order to backing up throughout the day.

    I set mine to go at 10:30pm each day, and have done that since TIme Machine came out. It works great.

    I would agree though, if your drive is directly connected to your Mac, then the hourly schedule is fine...
     
  6. 2012Tony2012 thread starter macrumors 6502a

    2012Tony2012

    Joined:
    Dec 2, 2012
    #7
    Interesting point and worthy of thought. Thank you.
     
  7. rpg51 macrumors 6502

    rpg51

    Joined:
    Jul 4, 2012
    #8
    I have mine set to back up on the default schedule to a time capsule and I never even notice when it makes the back up. It just works. I see no need or reason to change the default schedule.
     

Share This Page