Trouble with Lexmark S305 Printer

Discussion in 'Mac Accessories' started by Casey01, Jan 23, 2011.

  1. Casey01 macrumors member

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Wisconsin
    #1
    So I've been trying to get my Lexmark S305 All-in-One printer to connect to my Macbook Pro, but nothing seems to be working. I've gone to Lexmark's website and installed the necessary drivers. As well as using the Lexmark Setup Assistant. But when all is said and done and I go to to System Preferences>Hardware>Print & Fax>+(Add Printer) the printer doesn't show up.

    Could someone help me out on this. I don't want to have to keep saving my files as .docx or .ppt and sending to the families laptop to print.
     
  2. Casey01 thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Wisconsin
  3. reichleyusaf macrumors newbie

    Joined:
    Jul 27, 2011
    #3
    lexmark s305 printer problem

    On March 10 2011 Lexmark updated firmware for the S305. You can go to the download page and choose the correct firmware update. I had the older b/g printer and after downloading and running the 5MB firmware update (BTW, I could only find my printer in the firmware update by using it's ip address on the local network) I could see my printer after clicking the "+" as a "nearby printer." Also, if you've upgraded to Lion recently the same page lists a Lion printer driver update to download. I hope this helps.
     
  4. wolfe17 macrumors newbie

    Joined:
    Aug 22, 2008
    Location:
    Auckland, NZ
    #4
    I've had a plethora of problems with the Lexmark Impact S305 (b/g) since upgrading to Lion. They claim the new driver is 10.7 compatible, however I think not! I can print to it via USB with no problem - but wireless is an issue. It fails to 'find' or 'connect to' the printer wirelessly.
    I updated the firmware (Lexmark_S300-S400_Series_E082511_00_FWUpdate.dmg) and installed the new driver (S300Series_X_1.0.172.dmg) but it hasn't solved the problem.

    After resetting the Network Connection Device using the printer's buttons, and then running the Lexmark Wireless Setup Assistant, it's important to do a 'power-off reset' on the printer. What I mean by that - pull the power plug from it and leave it out for 10 seconds. At the same time, I did a power-off reset of my router, and restarted the iMac. After that - it worked! However, every time the printer goes to sleep, the problem resurfaces. Even powering the printer on (via its power button) before attempting to print doesn't help.

    The only solution I've found is to do a power-off reset (of printer only) every time before printing. Big hassle - but it works. You have to wait for the printer to reestablish connection to the wireless network (indicated by the green indicator light on the printer) and then choose the print command.

    I've communicated with Lexmark on this several times - they say there's a known issue with 10.7 and wireless printing - and "they're working on it"

    I'll never buy another Lexmark!
     

Share This Page