Two 3G iPhones: one slow, one fast

Discussion in 'iPhone' started by taphil, Aug 17, 2008.

  1. taphil macrumors regular

    Joined:
    Jun 16, 2007
    #1
    So I have my hands on two iPhones (both 16GB black) and did speed tests. One was consistently faster than the other my several fold. The one on the left is a week 31, the one on the right week 27. Both show 4-5 bars.

    Test 1
    [​IMG]

    Test 2, same as Test 1 but 5 minutes later
    [​IMG]

    Test 3, I switched SIM cards, and the phone on the right still remains fast
    [​IMG]


    Only about 1/10 of the time could I get the phone on the left to be as fast as the phone on the right, whereas the one on the right was almost always faster.
     
  2. TwinCities Dan macrumors 603

    TwinCities Dan

    Joined:
    May 19, 2008
    Location:
    Double Parked out front of the Courthouse
    #2
    Hmmm...That's not good. Seems to me that Apple might have to fess up to a hardware problem (eventually ;)) :(
     
  3. kornyboy macrumors 68000

    Joined:
    Sep 27, 2004
    Location:
    Knoxville, TN (USA)
    #3
    Wirelessly posted (iPhone: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 2_0_1 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/525.18.1 (KHTML, like Gecko) Version/3.1.1 Mobile/5B108 Safari/525.20)

    Those are some pretty good speeds on the one on the right. I get very close to what you have on the left on my 16GB black that I received on July 21. I wonder if Apple quietly fixed a hardware bug or something.
     
  4. McGiord macrumors 601

    McGiord

    Joined:
    Oct 5, 2003
    Location:
    Dark Castle
    #4
    Is there a way to know to if they are connected to the same cell ?

    What happens if you switch off the fastest one?
     
  5. hexonxonx macrumors 601

    Joined:
    Jul 4, 2007
    Location:
    Denver Colorado
    #5
    Is that being tested using WiFi?

    I have two 3G iPhones here as well but I don't have weird speed differences that you are seeing there, mine are pretty mush the same on each phone.
     
  6. taphil thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jun 16, 2007
  7. alphaod macrumors Core

    alphaod

    Joined:
    Feb 9, 2008
    Location:
    NYC
    #7
    Looks like one is using 3G and the other using EDGE…
     
  8. dboy261 macrumors newbie

    Joined:
    Aug 7, 2008
    #8
    how do i do that

    can someone tell me what site that is or how can i perform this same test with my phone i would like to know where i stand thanks
     
  9. AndroidSUCKS macrumors newbie

    Joined:
    Jul 15, 2008
    #9
    What's the exact URL? I'd like to try it on mine.

    And during your test, which iPhone feels hotter/warmer?
     
  10. sr5878 macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 5, 2007
  11. uiop. macrumors 68020

    uiop.

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Location:
    Grand Rapids, MI
    #11
    Uh oh. My speeds are very similar to the one on the left when I get full service...
    Could it be a defective batch?
     
  12. hotshotharry macrumors 6502

    Joined:
    Sep 6, 2007
  13. Blown01NJ macrumors member

    Joined:
    Jul 29, 2008
    #13
    Great, Im getting speeds like the one on the left.
     
  14. JML42691 macrumors 68020

    JML42691

    Joined:
    Oct 24, 2007
    #14
    Nope, they are both connected to the 3G network, look at the icon at the top.;)
     
  15. Van Wildonher macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 29, 2008
    #15
    Open the field test and check signal strength and whatnot.
     
  16. Ozzhead macrumors member

    Joined:
    Jul 26, 2008
    #16
    you need to charge both of those phones, going to die soon.:)
     
  17. Zwhaler macrumors 603

    Zwhaler

    Joined:
    Jun 10, 2006
    #17
    I got 1.37 mb with my phone on 3G, so I think I'm good.
     
  18. mark34 macrumors 6502a

    Joined:
    May 18, 2006
    #18
    I am getting speeds like the one on the right with 3G
     
  19. pj rage macrumors 6502

    Joined:
    Jul 15, 2008
    #19
    I get speeds just like the right (high) when on 3G and get speeds just like the left (low) when on edge.

    I notice the 3G icon on both of those test phones, but I wonder if, for some reason, the phone is reporting 3G but using edge. That is, a bug of some sort that might be corrected in the next firmware rev?

    Did you try restarting the phones? If you have the chance, you should try them both on edge and then try 3G again.

    Also, I think www.testmyiphone.com is a better test site (or at least, it's a good one, I don't know the one you used). The techniques they use there make it better from what I've read.
     
  20. NoOtherOne macrumors member

    NoOtherOne

    Joined:
    Jul 11, 2008
    Location:
    Wilmington, Dela-where?
    #20
    I agree -- I like testmyiphone.com better.

    According to that site, my average WIFI speed is 4153.83 kbps, 3G is 696.5 kbps, and 203.5 kbps for EDGE. So my 3G isn't as good as your "good" iPhone, but not as bad as your bad one... Not sure if that makes my phone of the 2% with a problem or not.
     
  21. Small White Car macrumors G4

    Small White Car

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Location:
    Washington DC
    #21
    I did the same test as the O.P. last week with almost the EXACT SAME results!

    He's not making this up.

    My phone was constantly between 1000-1200 and my cousin's was always in the 300-500 range. Both on 3G.

    He's had good 3G speeds sometimes too, so it's not totally broken, but for one Saturday that was all we could make his do, even side by side with mine, which always did fine.
     
  22. guitarliketom macrumors member

    Joined:
    Jul 9, 2008
    #22
    i thought mine ran slow when i had full service.. its at 604 kbps....

    i have often found myself turning off 3g because a connection times out and then turning it back on
     
  23. deannnnn macrumors 68000

    deannnnn

    Joined:
    Jun 4, 2007
    Location:
    New York City & South Florida
    #23
    Interesting....
    Try resetting the network settings and trying the tests again.
     
  24. taphil thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jun 16, 2007
    #24
    Here's an update.

    Last night, I rebooted both phones and they began showing similar speeds. I guess there was something running that was slowing one of the phones down, even though both are set up the same.
     
  25. equlizer macrumors regular

    Joined:
    Aug 12, 2008
    #25
    Testing using www.testmyiphone.com and getting:

    2.14Mbps (2143Kbps / 262kB per second
    Type: 3G
    you are 10.72x faster than Edge
    latency: 509.75ms

    Just did a Wifi test and Im only getting 2.78Mbps (not much faster than 3G)

    how fast should Wifi be? ITs a "G" wifi router i have
     

Share This Page