UK iPhone - no EDGE or GPRS connectivity

Discussion in 'iPhone' started by danp, Nov 10, 2007.

  1. danp macrumors member

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Location:
    Cambridge, UK
    #1
    Hi,

    Picked up my iPhone last night - generally love it.

    I do have one quite major issue, however - I can't get any EDGE or GPRS connectivity. I live in an area that is covered by both (Cambridge). I get no on screen icons to indicate I am connected to either (just the regular GSM signal strength bar).

    Everything works like a treat when I'm connected to my own Wifi network. The soon as I turn Wifi off, nothing. Safari will timeout, Mail will report errors connecting to the IMAP server and Youtube will error.

    In addition to this (which I suspect is related) Visual Voicemail won't work ("Voicemail error, try again later"). Nor will the Weather or Stock Widgets.

    I was an existing o2 customer who transferred to the iPhone tariff. The changes appeared to be instantaneous - calling and texting went over immediately.

    Anyone else experiencing similar issues? Any suggestions to resolve - from what I can see, any settings related to EDGE are hidden from the user.

    As a last resort I'll call o2, but I'm hopeful someone here has a solution!

    Cheers,
    Dan
     
  2. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
    #2
    Call O2 to check you're in signal range and check that they don't have a problem at their end, otherwise you probably have a faulty iPhone.
     
  3. Leemo macrumors 6502

    Leemo

    Joined:
    May 7, 2006
    Location:
    Nottingham, UK
    #3
    I'd try resetting your iPhone first of all to see if that does anything - if that doesn't work the give them a call, it could be something to do with the way data was enabled on your old account causing it to not migrate properly.
     
  4. danp thread starter macrumors member

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Location:
    Cambridge, UK
    #4
    Thanks for the swift responses.

    The old 'switch off, switch on' trick appears to have partially resolved it. I now have a solid block next to the GSM signal which I believe indicates it has GPRS connectivity.

    This means all of the features now work (albeit slowly) apart from Youtube which wants an EDGE connection.

    Strange as I should be in range of EDGE (according to the information published on this site) but at least I can get something now.

    Thanks again,
    Dan
     
  5. nebsta macrumors member

    Joined:
    Jul 13, 2007
    Location:
    Australia
    #5
    I had this problem too, you can also fix it by going to settings --> general --> reset --> reset network settings and GPRS works fine now (just annoying that I dont get EDGE where I live!)
     
  6. fraserdrew macrumors member

    Joined:
    May 23, 2006
    #6
    hehe... i was in a cpw in Reading today, the idiot of a sales assistant tried to convince me that the phone was running on EDGE in the store, until i pointed out to him it was on wifi!
    EDGE coverage is terrible, my o2 G600 has it, but there is no-where in Reading (a fairly large sized place) where i get EDGE! no iPhone for me.... yet!
     
  7. DogcowUK macrumors member

    Joined:
    Oct 5, 2007
    #7
    Same problem for me, moved from my existing pay monthly o2 contract to an iPhone and was unable to get a GPRS or EDGE connection until after I reset the network settings. I also believe this is the cause of not being able to set-up Visual Voicemail as it needs to establish a GPRS/EDGE connection to do so, once the network settings were reset it burst into life.
     

Share This Page