UK O2 iPhone

Discussion in 'iPhone Tips, Help and Troubleshooting' started by msjones, Aug 24, 2009.

  1. msjones macrumors 6502

    msjones

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Location:
    Nottinghamshire, UK
    #1
    Hi,

    I have an iPhone on a business contract through my employer. And I upgraded to a 3GS.... Which there wasnt really much point as I am on my 3rd now due to heat issues.

    Anyway I gave my old 3G to my partner who has an O2 contract. We got her an unlimited 3G bolt-on thinking she would be able to connect with the iPhone. Wrong.

    She can use the phone to text and make calls, and connect to wifi etc but there is not 3G or Edge data connections. I was wondering if there was anyway around this because basically at them moment its just a glorified iPod touch.

    Thanks in advance for any information.

    Matt
     
  2. davidjearly macrumors 68020

    davidjearly

    Joined:
    Sep 21, 2006
    Location:
    Glasgow, Scotland
    #2
    On your partners iPhone, go into Settings > General > Network > Cellular Data Network and tell us what settings you have in the following fields:

    Cellular Data:

    APN
    Username
    Password

    Visual Voicemail:

    APN
    Username
    Password

    MMS:

    APN
    Username
    Password
    MMSC
    MMS Proxy
    MMS Max Message Size
    MMS UA Prof URL

    David
     
  3. Gav2k macrumors G3

    Gav2k

    Joined:
    Jul 24, 2009
    #3
    forGet messing with the settings. Get your misses to call o2 and change to the basic iPhone tarrif and bolt on unlimited messages.

    Bolting on Internet to a standard package won't allow her to take advantage of the free wifi hotspots around the country plus she will get calls and txts from o2 when she uses the net cos they know it's an iPhone.
     
  4. davidjearly macrumors 68020

    davidjearly

    Joined:
    Sep 21, 2006
    Location:
    Glasgow, Scotland
    #4
    Whilst I agree that she should change to the basic iPhone tariff, you're wrong that the settings should not be checked. If the OP has a problem connecting to the data network, this is not down to the package he is on.
     
  5. jraybo macrumors newbie

    Joined:
    Aug 24, 2009
    #5
    As posted stated above, if it is a normal Tariff sim (ie not an Iphone Tariff) then the iphone apn settings will be incorrect (as the iphone tariffs use a different apn to the normal)

    if it is a normal Tariff sim then as the last poster said go into Settings/General/Network/Cellular Data Network/

    In there you should see Setting for three apns covering Cellular Data, Visual Voicemail and mms, these will probably all show as "idata.o2.co.uk"

    Change the Cellular Data apn to mobile.o2.co.uk

    Visual Voicemail apn you can change the apn to wap.o2.co.uk (but still will not work with a normal tariff as this is only on the iphone tariff

    MMS apn change to wap.o2.co.uk (be careful not to change any of the other settings as this will cause mms to still fail)

    Also please bear in mind that each time you reset the network settings or do a software restore or upgrade these will get set back to idata and will need changing again.

    How this Helps.
     
  6. msjones thread starter macrumors 6502

    msjones

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Location:
    Nottinghamshire, UK
    #6
    Thanks for this, just entered all the details and re-enable 3G and it came up with no service. Just restarted the handset and again no service.

    When you disable 3G you get the O2 service back but there is still no data connection.

    I assume the username and passwords are the same?

    Thanks
     
  7. msjones thread starter macrumors 6502

    msjones

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Location:
    Nottinghamshire, UK
    #7
    a search on google turned up this site:

    http://shop.o2.co.uk/update/settings.html

    So officially you can have a non iPhone contract sim in an iPhone. However this page does not state weather its 3G or 2G iPhones.

    But after another check, we can now send/receive emails & browse web on the iPhone with the mobile.o2.co.uk. But we have the 3G option disabled, is there anyway to enable this and use the 3G network or are we stuck with an edge?
     
  8. Gav2k macrumors G3

    Gav2k

    Joined:
    Jul 24, 2009
  9. msjones thread starter macrumors 6502

    msjones

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Location:
    Nottinghamshire, UK
    #9
    Ah. Well that explains it. Is it just a case or ordering a new sim from O2?
     
  10. instaxgirl macrumors 65816

    instaxgirl

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Location:
    Edinburgh, UK
    #10
    No she won't. I've never had an official O2 iPhone contract with my iPhone and they haven't said a word.
     
  11. jraybo macrumors newbie

    Joined:
    Aug 24, 2009
    #11

    Yes thats correct if your not getting 3g when you enable it, it will be down to the sim being 2g only (must be an old sim card as I believe all sent out now are 3g), just ring O2 and get the sim card replaced and this should sort you out.

    Did the apn settings work on GPRS/EDGE as the apn details are the same no matter if you are on a GPRS/EDGE cellsite or 3G?.
     
  12. msjones thread starter macrumors 6502

    msjones

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Location:
    Nottinghamshire, UK
    #12
    Yeah tis working fine with the 3G slider disabled.

    She's just worried about calling them now to get a 3G sim..... it never ends.
     

Share This Page