Unable to Download/Install apps via TouchID

Discussion in 'iOS 10' started by eoblaed, Sep 20, 2016.

  1. eoblaed macrumors 68000

    eoblaed

    Joined:
    Apr 21, 2010
    #1
    iPhone 7 Plus

    So, I guess just take this is a PSA combined with an 'anyone else?' kind of post.

    Last night, it was working fine. Today, trying to grab a couple of free apps (an altimeter, etc) wasn't working. I'd tried other random apps from different categories as a test, same result. I'd click on the [Get] button, which turned into an [Install] button (as expected). Tap on that, and the TouchID prompt came up. Engage the TouchID, the window dismissed pretty quickly as I would expect, but the button shifted almost instantly back to [Get]. No download.

    I killed the App Store app and restarted it, same behavior.
    I rebooted the phone. Same behavior.

    If I disable TouchID for the 'App Store & iTunes', it worked ... I didn't get prompted for my password, though (which is to be expected for a free app ... I wonder why it was asking for TouchID in the first place?)

    FWIW, that fixed it. I disabled TouchID for 'App Store & iTunes', downloaded a free app, went back in, re-enabled TouchID for AppStore/iTunes, and downloaded another free app. It still prompted me for TouchID, but then downloaded.

    o_O
     
  2. mdeano macrumors newbie

    mdeano

    Joined:
    Oct 14, 2014
    Location:
    Kentucky
    #2
    I had this problem. I did every possible troubleshooting possible to fix it. You'll have to backup and reset the phone. It was the only thing that fixed it.
     
  3. eoblaed thread starter macrumors 68000

    eoblaed

    Joined:
    Apr 21, 2010
    #3
    Oh.

    Well like I said in the OP, I was able to fix it by:
    1. Disabling TouchID for App Store and iTunes purchases
    2. Downloading a free app (I don't know if this step is necessary, but it's what I did)
    3. Re-enabling TouchID for App Store and iTunes purchases
    Since then it's been good.
     
  4. mdeano macrumors newbie

    mdeano

    Joined:
    Oct 14, 2014
    Location:
    Kentucky
    #4
    Interesting. That do not ever work for me. Luckily I was only a couple days from getting my 7 so I just dealt with it till then and in the switch it was fixed.
     

Share This Page