Upgrading RAM...

Discussion in 'iMac' started by 156457, Feb 11, 2008.

  1. 156457 macrumors 6502

    Joined:
    Jan 28, 2008
    Location:
    UK
    #1
    Ok, I'm considering upgrading my RAM from 2GB to 4GB because I have handbrake constantly running and for some reason, Safari is so slow and laggy and I just think it could do with a performance boost (my system as a whole) I only have Handbrake, iTunes, Safari, Mail, Adium and CoverSutra open and it's slow and jittery.

    So, if I have 2 1gb sticks of stock ram from apple, how much do I order from wherever? Because are there only two slots or what? How does it work?

    Where is the best and cheapest place to buy ram in the UK?

    And, what happens if I get bad ram? What does it do? Will my system completely die if I get bad RAM?

    Thanks :)
     
  2. 156457 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 28, 2008
    Location:
    UK
    #3
    This doesn't answer a couple of my questions...

    If I have 2x1gb sticks, then do i need to buy 2x2gb or are there more than two slots?

    Where is the best place in the UK for ram.

    Thanks for the guide though :)
     
  3. smogsy macrumors 6502a

    Joined:
    Jan 8, 2008
  4. gorby macrumors 6502

    Joined:
    Oct 20, 2007
    #5
    If the Alu (which I assume you have) is like the white, then yes, there are only 2 ram slots.
     
  5. eliteAndrew macrumors newbie

    Joined:
    Feb 11, 2008
    #6
    There are two slots yes and you will need to use 2 x 2gb for best performance (2 x *gb) as it most use paired ram.

    Please do check that your system supports up to 4gb also as some older intel machines only supported up to 3.

    The procedure on all macs (bar Mac Mini) is extremely easy.

    iMacs it is located beneath the screen in the grill. One little screw to undo then use the tabs to pull it out.

    Both laptops are located under the battery, there is a small metal piece that covers it (i think has 3 screws in it) which is located around the battery enclosure.
     
  6. 156457 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 28, 2008
    Location:
    UK
    #7
    Thanks for the help everyone, I'm on a alu 24" iMac and I noticed the RAM slot a while ago, so when I buy this new RAM, I'll have to buy 2x2GB and then just leave the stock from Apple out? Just to confirm.

    Thanks :)
     
  7. Morod macrumors 68000

    Morod

    Joined:
    Jan 1, 2008
    Location:
    On The Nickel, over there....
    #8
    Yes, take both old sticks out, put in both new sticks, and voila! 4GB. Search YouTube for replacing RAM in an iMac. They have several to watch. It is a simple operation. RAM brands that offer lifetime warranties are Crucial and OWC (that I know of).
    Morod
     

Share This Page