USB Flash Drive not working

Discussion in 'Mac Accessories' started by tnsmart, Sep 5, 2010.

  1. tnsmart macrumors 6502

    Joined:
    Aug 23, 2008
    #1
    So I have a 128GB flash drive that I bought on eBay a while ago that is no longer working. It had been working fine in both Mac OS and Windows, however it will no longer show up in Finder or Disk Utility. It does, however show up in USB Prober and System Profiler. In Windows, it won't show up but sounds are emitted when I pull it out or plug it in. Of interest, it is a Kingston drive but System Profiler lists the manufacturer as Alcor Micro.

    Any ideas how I can get the drive to work? Thanks.
     
  2. tnsmart thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Aug 23, 2008
  3. MisterMe macrumors G4

    MisterMe

    Joined:
    Jul 17, 2002
    Location:
    USA
    #3
    You say that you bought a 128 GB USB Flash drive on eBay? Which brand?
     
  4. tnsmart thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Aug 23, 2008
    #4
    Thanks for the reply. As I said above, it is a Kingston drive but System Profiler lists the manufacturer as Alcor Micro.
     
  5. 184550 Guest

    Joined:
    May 8, 2008
    #5
    Are you using it for any special applications/ purposes?

    and

    FWIW, first hit after googling 'alcor micro failure rate'.
     
  6. tnsmart thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Aug 23, 2008
    #6
    Nope, I've just used it to transfer files between computers.

    Thanks for the info, but I'm still looking for a solution to the problem.
     
  7. atlanticza macrumors 6502a

    atlanticza

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Location:
    Cape Town
    #7
    Perhaps?

    Like all flash memory devices, flash drives can sustain only a limited number of write and erase cycles before failure.
     
  8. tnsmart thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Aug 23, 2008
    #8
    Good thought, but I've actually only used this drive a few times, far less than the other USB flash drives that i have had. It's practically brand new.
     
  9. techkingston08 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 17, 2008
    #9
    You can try formatting the drive to correct the problem. I like to use HP USB Disk Storage Format. Google this and you will see sites offering free downloads. If it is something to do with the file system it will correct it. If the problem is hardware then nothing will help you.

    If you bought a 128GB from Ebay, that is labeled Kingston on the outside, yet System Profiler says it is Alcor Micro, then the real reason it is failing is that it is a counterfeit drive. There are lots of counterfeits being sold on Ebay that are labeled as Kingston DT200/128GB or DT200/256GB.
     
  10. tnsmart thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Aug 23, 2008
    #10
    Thanks for the help. I'm pretty sure that it is a hardware problem. It is a DataTraveler 200. Though I only bought it for about $20, the packaging and drive seemed completely legitimate until now. Guess I learned my lesson.
     

Share This Page