USB problems

Discussion in 'OS X El Capitan (10.11)' started by alesmart, Apr 27, 2017.

  1. alesmart macrumors newbie

    alesmart

    Joined:
    Apr 27, 2017
    #1
    Hallo everybody! ;)

    I own a 2013 MacMini with ElCapitan and 3 external WD MyBook drives: 2x3TB (photo, files, ecc...) and 1x6TB (TimeMachine)

    It's some week (since I've connected the new 6Tb but maybe it's just a coincidence) they dont' work properly anymore: every "some" hours they disconnect/reconnect by themself or they semm to be active but actually they're read only or they don't show any file.....
    If I deactivate them on disk utility they don't reactivate anymore
    If I unplug them and reconnect (or reboot the machine) they work again, but if I reboot TimeMachine makes the full backup of one of the disk, as it doesn't recognize it anymore......

    I've changed usbport, cable, hub, I've to connect just one at once.... nothing to do: it seems that the "usb feature" of my computer is unstable.....

    Any suggestion?

    Thanks in advance

    ale
     
  2. Buggyflayer macrumors regular

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Location:
    West Sussex, UK
    #2
    Try System Preferences/Energy Saver/ untick Put hard disks to sleep when possible
     
  3. alesmart thread starter macrumors newbie

    alesmart

    Joined:
    Apr 27, 2017
  4. Buggyflayer macrumors regular

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Location:
    West Sussex, UK
    #4
    Probably won't help but equally it won't hurt to try resetting the NVRAM https://support.apple.com/en-us/HT204063

    Does it still happen if you just have one of the WD's plugged directly into the MacMini with no hub etc?

    Are the MacMini and the WD's plugged into the same mains strip?
     
  5. alesmart thread starter macrumors newbie

    alesmart

    Joined:
    Apr 27, 2017
    #5
    i've tryed to update to Sierra, to reset PRAM and SMC, to fix permissions.... no way! :(
    before I format and reinstall everything from scratch is there something I could try?
    thanks
     
  6. BrianBaughn macrumors 601

    BrianBaughn

    Joined:
    Feb 13, 2011
    Location:
    Baltimore, Maryland
    #6
    You don't have that "WD Sync" software installed, do you?
     
  7. alesmart thread starter macrumors newbie

    alesmart

    Joined:
    Apr 27, 2017
  8. Fishrrman macrumors G4

    Joined:
    Feb 20, 2009
    #8
    If you're trying to back up one external (non boot) drive to another, I suggest that you use either CarbonCopyCloner or SuperDuper to do it -- not TM...
     

Share This Page