Verizon data plan stuck in "Pending"

Discussion in 'iPad' started by gmanist1000, Mar 21, 2012.

  1. gmanist1000 macrumors 68030

    gmanist1000

    Joined:
    Sep 22, 2009
    #1
    I tried to activate my data plan on my Verizon iPad, and I've been stuck in Pending for the past 4 hours. This happened after I entered all my credit card information and it now shows I have 1024 MB of data left in this month, but the status is Pending.

    Anyone else having this problem?
     
  2. pelicanflip macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Location:
    NYC
    #2
    I actually have two plans on my iPad for some reason.

    One was transferred over from my iPad 2. The second one says pending, but I called Verizon and they said only one data plan was on my iPad. Weird.
     
  3. MrXiro macrumors 68040

    MrXiro

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Location:
    Los Angeles
    #3
    Have you tried resetting your iPad? Mine got a little buggy at first... but it seems to have cleared up now.
     
  4. gmanist1000 thread starter macrumors 68030

    gmanist1000

    Joined:
    Sep 22, 2009
    #4
    By resetting do you mean turning it in and off? I tried that already. Do you think that resetting the network settings could help?
     
  5. MrXiro macrumors 68040

    MrXiro

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Location:
    Los Angeles
    #5
    I did mean that at first, BUT...

    You're supposed to reset the network settings when you activate. It says so after you put in all your info.

    Settings>Reset>Subscriber Services
     
  6. bclk55 macrumors newbie

    Joined:
    May 27, 2011
    #6
    I just called customer service and they guided me through these step and it worked.

    Go to setting, cellular data. Log on. Click add data or change plan. Pick your plan. After that a Congrats message will pop up and it should work.
     
  7. Nebrie macrumors 6502a

    Joined:
    Jan 5, 2002
    #7
    Also, if you had an AT&T iPad plan, cancelled, then went to Verizon and used the same email to sign up, you'll get this error as well. You have to call Verizon to cancel then sign up with a different email.
     
  8. fs454 macrumors 65816

    Joined:
    Dec 7, 2007
    Location:
    Los Angeles / Boston
    #8
    Just call Verizon prepaid customer service at 888-294-6804 and say you're stuck at pending and you'd like to process the payment via phone.

    I had this same issue and got a whole bunch of different methods but DO NOT CANCEL YOUR PLAN/ACCOUNT. They fixed it via phone in 30 seconds and I was up and running.
     
  9. gmanist1000 thread starter macrumors 68030

    gmanist1000

    Joined:
    Sep 22, 2009
    #9
    I tried resetting network settings, and reprovisioned account again, no solution.

    I will call when I get out of class.
     
  10. rvernier macrumors newbie

    rvernier

    Joined:
    Mar 22, 2011
    Location:
    Phoenix, AZ
    #10
    Did this work for you? I'm in the same boat.
     
  11. gmanist1000 thread starter macrumors 68030

    gmanist1000

    Joined:
    Sep 22, 2009
    #11
    Yeah, I called Verizon from the number above, and they resolved the issue. Phone call took about 10 minutes.
     
  12. rvernier macrumors newbie

    rvernier

    Joined:
    Mar 22, 2011
    Location:
    Phoenix, AZ
    #12
    I was able to solve it by adding the 1GB $20 data plan and re-entering my CC info. Was only charged once.
     
  13. Shorties macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 22, 2007
    Location:
    Southern California
    #13
    Yep this worked for me, turns out the first time I entered the wrong credit card.
     
  14. AshtonTS macrumors member

    Joined:
    May 28, 2012
    #14
    This worked for me. After I changed back to the 2GB plan. Now let's hope they dont charge me for both lol
     
  15. jdcell100 macrumors regular

    Joined:
    Nov 2, 2010
    #15
    Verizion iPad plans I thought

    If you run out of data befor yr 30 days you could buy 1 gig for 10 bucks I don't see that anywhere when I go into cellure settings dose not give me the option for 1 gig for 10 bucks to get me through till my plan renews
     
  16. HaroldKPerez macrumors newbie

    Joined:
    Jun 11, 2012
    #16
    SOLVED . . . re-selected data plan

    Echoing the other users, I too had purchased two new iPad 3's yesterday and both of them had issues with activating the data plans. In particular, I'd initially entered my billing / account info, selected a plan, accepted the terms of service, only to have the data portion "stuck".

    When I went to Settings > Cellular Data > View Account > Supplied Login Information, my account actually did populate with a Cellular Data Number as well as had issued to me the proper allotment of data when I viewed the "Current Plan Status". However, and this is during my 1st attempt at getting the data to function, when I'd attempt to browse/access the internet, I'd have an error thrown that said "no internet connection" (note: in the upper left corner of the iPad "Verizon" did appear with full bars).

    To solve the problem, I did the following:

    1.) Ensure that you have a Wi-Fi connection already set-up and active...thus providing an active internet connection (Settings > Wi-Fi > ON > then ensure a proper Network is accessible).
    2.) You need to RE-select your data plan. Settings > Cellular Data > Cellular Data: ON > View Account > Enter your e-mail / password & click Next > Add Data or Change Plan > Select Appropriate Plan > Agree to All the Terms/Notices > You should finally have a "congratulations" window appear > Click Next.
    3.) At this point I noticed that in the upper left of my iPad, the "Verizon" / bars disappeared and I instead had displayed "No Service". That is OK.
    4.) Turn off your Wi-Fi. Settings > Wi-Fi > OFF.
    5.) Open up a Safari page to see if the data plan activates & you have connectivity.
    6.) For me, I actually did not get my internet connectivity on the Verizon network for roughly 5-minutes. That is, after doing all the above steps I just had to wait patiently for 5-min or so until, out-of-the-blue, the Verizon name & bars appeared in the upper left hand corner of my iPad.
    7.) As noted in Step #6, my iPad 3 fortunately AUTO-provisioned the required connection from Verizon in about 5-minutes or so; however, I understand that if you were not as lucky as me, you'll need to manually re-provision your iPad. To do so, simply visit: Settings > Reset > Subscriber Services.

    8.) NOTE: On my second iPad 3 that had the same exact issue, the only thing I did differently to resolve the problem was to use a unique e-mail address and a unique password (I tried the same pass but it actually required that I change it and create a new one).

    --

    If you're curious as to the reason why this problem occurred in the first place, read on.

    According to the Verizon engineer I spoke with at 888.294.6804, this issue occurred because during initial set-up my new iPad 3's, (and this is key) I selected the option for "Restore from iTunes Backup" (as opposed to the option for "Setup as New iPad"). When I did this, the settings from my old iPad 2 relating to Cellular Data transferred over to my new iPad 3. The problem is that my old iPad 2 was still powered on and the Cellular Data connection was still on (i.e., there was an active link from my old iPad to Verizon cellular network); thus, when my new iPad 3 was going through the initial set-up and was "restored" from my backup created on iTunes (or iCloud Backup for that matter), my new iPad 3 was attempting to access the Verizon network simultaneously using the same credentials as my old iPad.

    Point is, the Verizon network detected two iPads attempting to connect using the same credentials so it automatically denied access to the newest connection attempt (my new iPad 3). The Verizon system was designed to clear out of the new iPad that erroneous 'old' account information and allow the user to simply create a new Cellular Data Connection, just like one would typically do if they were setting up a new clean iPad (i.e., a device that was not restored from a backup). Unfortunately, in practice, the system didn't operate quite as designed . . . what happened was that even though the new iPad device had its settings cleared out so that one could enter in their personal info/billing info; the back-end Verizon system still had fragments of those "old"/duplicate settings linked to the SIM card being used on the new iPad...hence the problem. So, as the above steps (#1-8) outlined, the only way to get the "problem" cleared out is to force the Verizon back-end to refresh & repopulate the billing side of the account (hence the reason why one needs to log-in to the account plan options, RE-select the plan desired, and then re-confirm all the notices and such).

    Long story short, it seems that the Verizon billing back-end isn't able to 'refresh' as effectively & efficiently as the physical hardware side of the Verizon system . . . hence the reason why I was issued a new Cellular Data Number as well as a "plan" (i.e., the physical hardware validation checks all passed), but the system sort of froze / stuck in such a way that caused internet access to be denied (i.e., the billing back-end detected no payment being processed so it denied access to the data).
     
  17. spiggott macrumors newbie

    spiggott

    Joined:
    Sep 19, 2002
    #17
    I did the same thing and the VZW rep tried to tell me that they had been instructed NOT to accept / process credit cards for iPads over the phone - that everything needed to be done by the user on the iPad. I reminded him that I had just paid over $700 for a Verizon iPad specifically for its LTE capabilities and that they WOULD fix the problem over the phone. After that he got really nice and was able to process the credit card in less than a minute. The iPad cellular service was activated and working properly before I got off the phone - less than two minutes.
     
  18. TB07-NJ macrumors 68020

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    US of A
    #18
    If you are on PREPAID you cannot do that. You have to pay the full amount and restart your month. If you are on POSTAID there is an "overage" option as you mention.
     
  19. nuggetz macrumors newbie

    Joined:
    Apr 27, 2012
    #19
    Just wanted to share my experience when I hit this error. Apparently if you dont have sufficient funds in your account then you wont get any sort of useful error. Just one that says system error. I learned this the hard way after calling support and insisting I had available funds in my account and when he ran the card manually it declined. Sure enough, I checked online and there weren't enough funds to cover the amount. I feel silly. Anyway, hope this helps someone.
     

Share This Page