Weird Artifacts upon bootup (Pics Included)

Discussion in 'Mac Pro' started by iOryan, Aug 24, 2008.

  1. iOryan macrumors newbie

    Joined:
    Apr 30, 2008
    #1
    For the last 5 days upon initial morning bootup I receive weird artifacts on my screen and leopard does not fully bootup. After that, when I restart it - it's back to normal.

    Picture: http://img155.imageshack.us/img155/6473/picture2sl4.png

    Side Info:
    -I turn off my mac everynight, after doing a little research I've heard it isn't the best idea to prolong the life of my mac. (Mine would be off for 7hours before powered on again)
    -If I turn off/restart my mac in the middle of the day, I do not get this problem.

    SPECs:
    mac pro Gen1
    2xQuadcores 3.0GHz
    5gb of RAM
    NVIDIA GeForce 7300 GT
    HDD Bay1: 250gb
    HDD Bay2: 750gb
    Blackmagic Intensity Pro (PCIE Card)

    Any help would be appreciated. Thanks in advance for anyone who helps.
     
  2. Sorkvild macrumors 6502

    Joined:
    Feb 23, 2007
    #2
    I am almost absolutely certain your video card is on its last legs. I posted here with the same problem on a G4, you can check out my pic here. Had to get a new card, just before I was about to sell it :mad:

    http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=479001
     
  3. mobilehaathi macrumors G3

    mobilehaathi

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Location:
    The Anthropocene
  4. rockinrocker macrumors 65816

    rockinrocker

    Joined:
    Aug 21, 2006
    #4
    it (the video card) might just need to be reseated....
     
  5. nanofrog macrumors G4

    Joined:
    May 6, 2008
    #5
    Easy to do, and costs nothing, so it's worth a shot. ;)
    If it doesn't work, only a few minutes of time was spent. Unfortunately, I don't think this will solve it. A new graphics card is likely. :(
     
  6. iOryan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Apr 30, 2008
    #6
    Thanks for the suggestions, but the reseating thing didn't work. I even changed the slot - alas no working result. I'm guessing I'm just going to chip away my paycheck at a better graphics card - any recommendations? (I might aswell go big now so it lasts me more then a year :rolleyes:)
     
  7. nanofrog macrumors G4

    Joined:
    May 6, 2008
    #7
    ATI Radeon HD 3870 PC & Mac Ed.
    A decent overall performance card at an affordable price as well. :)

    Possible articles of interest:
    http://www.barefeats.com/harper16.html
    http://www.barefeats.com/harper17.html
    http://www.barefeats.com/harper18.html
     
  8. iOryan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Apr 30, 2008
    #8
  9. yomibro macrumors regular

    Joined:
    Feb 24, 2008
    #9
    I got something similar to this today on my MacPro, kinda worse then the picture so what I did was just reboot the system and everything seems to be fine. The funny part of this is that the Thinkpad T43 that I had also suffered the same issue when I opened the lid, kind of a weird coincidence that it happened in two separate machines at the same time on the same day. :confused:
     

Share This Page