Weird sound issues...

Discussion in 'iPhone Tips, Help and Troubleshooting' started by kingston73, Jan 4, 2016.

  1. kingston73 macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015
    #1
    I'll start off with saying that I'm brand new to iphone and ios, I've had it now for a couple weeks. I've now encountered a couple of times an odd sound issue where I won't have any sound at all.

    I have a ProClip car mount with a built in charger, the cord is connected to my pioneer head unit so it sees the iphone 6+ as an ipod and can play music through my car speakers. I'm including this info just in case it's connected to or causing the sound issue. It will play through bluetooth but wont' display any song information and I can't control it through the steering wheel controls which is why I wanted it hard-connected.

    I've now seen the problem at least twice, once when I was first connecting the stereo and phone mount in the car and once today. The first time it was playing music through the stereo when I first hooked it up. I pulled the phone out and then went back and tested the connections again after installing the trim around the headunit. The 2nd time I plugged it in nothing would play and then when I tried to play music through the phone itself it wouldn't play. I rebooted and it fixed itself.

    Same basic thing today, I was listening to music on my way to work, got to work and took my phone in with me. Later I plugged headphones in to listen some more and all I got was a distorted whine and then silence. Unplugged headphones and tried the phone speaker and nothing but silence. Rebooted phone and works fine again.

    Could my stereo connection somehow being causing this? Am I doing permanent damage to the phone somehow? Any ideas or suggestions are welcome.
     
  2. kingston73 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015
    #2
    So 100 people have looked at this and nobody has encountered this same problem? I guess I'll just live with it, I've tried changing the cord itself but still occasionally does it, can't seem to find any underlying factors that cause it.
     
  3. BrianBaughn macrumors 601

    BrianBaughn

    Joined:
    Feb 13, 2011
    Location:
    Baltimore, Maryland
  4. kingston73 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015
    #4
    Nothing at all, I can't find any information or anything related to my issues. The only thing I could find at all was making sure I was using an Apple approved/certified cable to connect the headunit usb port to the phone.
     
  5. BrianBaughn macrumors 601

    BrianBaughn

    Joined:
    Feb 13, 2011
    Location:
    Baltimore, Maryland
    #5
    For the record, what's the model number of that Pioneer?
     
  6. kingston73 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015
    #6
    It's an older one, AVH4400BT. I think it was new when the Iphone 5 was released. I don't know what makes android BT different from apple BT but when I used to play music with my nexus 6 it sends the song info over bluetooth, the 6+ doesn't do that.
     
  7. BrianBaughn macrumors 601

    BrianBaughn

    Joined:
    Feb 13, 2011
    Location:
    Baltimore, Maryland
    #7
    It's older than that, I think. Ancient in smartphone years.

    Have you ever updated the firmware on it?
     
  8. kingston73 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015
    #8
    Brian, you may be on to something important here. I was just reading the pioneer site and there is a firmware update that "enables bluetooth AVRCP control and metadata display for iPhone 5...". I'm willing to bet my receiver doesn't have that firmware update so I'll try that when I get home. If that works I don't need the hardwired connection and can just route the cord to the power socket. I'll let you know if that fixes the issue, thanks for the suggestion!
     
  9. kingston73 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015
    #9
    So the resolution to my problem was to update the firmware for my headunit and change the wiring so now it's only charging and plays music over Bluetooth. Thanks again for giving me to firmware update idea!
     
  10. BrianBaughn macrumors 601

    BrianBaughn

    Joined:
    Feb 13, 2011
    Location:
    Baltimore, Maryland
  11. kingston73 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 23, 2015

Share This Page