Western Digital External Drive Issues with Early 2008 Mac Pro

Discussion in 'Mac Accessories' started by law guy, Mar 29, 2008.

  1. law guy macrumors 6502a

    law guy

    Joined:
    Jan 17, 2003
    Location:
    Western Massachusetts
    #1
    Hello All -

    I've got two WD 500 GB My Book Pro drives and a 1 TB My Book Studio Edition Drive.

    The issues that I'm having are that when they're all on the FW 800 bus, they'll all mount initially, but one might disappear after a day or two and then I have to restart (unplug) the drive to get it to mount again. So I put one on the FW 400 bus and left the other two on the 800 - same issue - one may disappear from time-to-time.

    Also - when they're plugged in, more often than not the machine will stall out trying to either start-up or shut down. When I disconnect the drives, the machine then proceeds to either start-up or shut down.

    Have folks experienced similar issues? Are there some set of Mac OS 10.5 drivers that I should be aware of?

    The drives are all formatted for the Apple journaled format.

    Thanks for sharing any solutions that you may have come across.
     
  2. thetoness macrumors member

    Joined:
    Jan 16, 2008
    #2
    Update the firmware

    Go to the WD support site and update the firmware, this should help you. I had the same problem with the 800 FW and the update fixed it. Hope this helps.
     
  3. law guy thread starter macrumors 6502a

    law guy

    Joined:
    Jan 17, 2003
    Location:
    Western Massachusetts
    #3
    Thanks. These drives are all so new I didn't expect all of that firmware upgrade material out there. I went to the WD site and found upgrades for all three.

    The drives mount MUCH more quickly, and start-up works just fine. I haven't tried shut-down yet.

    A few notes for folks - the My Book Pros must be upgraded connected via USB. The Studio edition must be upgraded connected by firewire.
    Only one drive can be updated at a time.

    I hope this thread helps others.
     
  4. phudson macrumors newbie

    Joined:
    Aug 10, 2008
    #4
    Any suggestions where - I cannot find the upgrade on the site -thanks
     

Share This Page