Why are my bars Changing?

Discussion in 'iPhone' started by DoNoHarm, Jul 17, 2010.

  1. DoNoHarm macrumors 65816

    DoNoHarm

    Joined:
    Oct 8, 2008
    Location:
    Maine
    #1
    When I leave my iPhone on my desk the signal fluctuates between four bars and one bar throughout the day. it's either one bar or four bars and I don't change the phone at all. what could be causing this?
     
  2. whsbuss macrumors 68040

    whsbuss

    Joined:
    May 4, 2010
    Location:
    SE Penna.
    #2
    AT&T's cell towers. Now that Apple implemented their recommended signal algorthm its showing how signals really fluxate.
     
  3. pmkoch macrumors regular

    Joined:
    Oct 18, 2009
    #3
    And the phone picks the tower with the "least amount of resistance." I am right on the line of 2 time zones at my house and my phone is constantly changing the time throughout the day(before I put it on manual).
     
  4. grantsdale macrumors 6502a

    Joined:
    May 11, 2008
    #4
    That must be annoying.
     
  5. inket macrumors regular

    inket

    Joined:
    Dec 23, 2009
    #5
    -Interference (Other electrical equipments)
    -Weather
    -Obstacles (objects between the phone and the cell tower)
    -Sci-Fi stuff we can't understand

    And the phone adapting to all of this. (Someone correct me if I'm wrong)

    (Just in case: It happens on all phones in the entire globe.)
     
  6. jp70 macrumors member

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Palmdale, CA
    #6
    So Cal info

    This is all iOS 4.0. I live in So. Cal and went to Seattle over 4th of July weekend. When I left I had 5 bars everywhere in my house. When I got back (still pre iOS 4.0.1) I would only get 2, 3 and sometimes 4 bars. I wonder if there is some tower upgrade/maint. going on over on the west coast and just happened to be around the 4.0.1 upgrade?
     
  7. Small White Car macrumors G4

    Small White Car

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Location:
    Washington DC
    #7
    That sounds about right. The 'old' 4 and 5 are now 3, 4, and 5.

    Your signal didn't change, it's just showing up differently.

    See chart:
    http://www.macrumors.com/2010/07/15...isplay-changes-in-ios-4-0-1-and-4-1-detailed/
     
  8. thenumbersrbad macrumors 6502

    thenumbersrbad

    Joined:
    Jul 9, 2008
    #8
    i keep getting the same thing....five bars at home, but other places that i always seemed to get 5 bars of service are now up and down and i haven't upgraded to 4.01 yet...earlier today i watched my phone start at 5, drop down bar by bar all the way down to edge and then wham back up to 5 bards of 3G.

    kind of weird and i dunno if i'm just paranoid now about the signal or if my 3GS did this too
     
  9. prospereagle92 macrumors regular

    Joined:
    Jul 29, 2008
    #9
  10. h00ligan macrumors 68030

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Location:
    A hot desert
    #10
    Mine bounces between three and four at any given time.
     
  11. zizo79 macrumors 6502a

    zizo79

    Joined:
    Jun 2, 2009
    Location:
    QQ Part
  12. DoNoHarm thread starter macrumors 65816

    DoNoHarm

    Joined:
    Oct 8, 2008
    Location:
    Maine
    #12
    thanks for the responses people. Yeah, when I say I "don't change the phone at all" I'm referring to the location of the phone. So it will be on the corner of my desk and switch between 4 and 1 bars all the time. I have noticed this with the new OS as well as the old OS. It definitely seems more common (to get one bar) with the new OS. By the way, I have a 3gs.
     

Share This Page