Why does the NOTES App require data?

Discussion in 'iPhone' started by ET iPhone Home, Jul 16, 2014.

  1. ET iPhone Home macrumors 68040

    ET iPhone Home

    Joined:
    Oct 5, 2011
    Location:
    Orange County, California USA
    #1
    Usually, I'll turn off data at certain times of the day, but once I go into the Notes app to read notes I've jotted down, it prompts me to turn on data, why would this app require it?
     
  2. Z8beema macrumors 6502

    Z8beema

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Location:
    Mass.
    #2
    To sync with icloud
     
  3. numlock macrumors 68000

    Joined:
    Mar 13, 2006
    #3
    so you cant use the app ie cant read existing notes or add new ones?
     
  4. chrf097 macrumors 68040

    chrf097

    Joined:
    Dec 16, 2011
    #4
    Your Notes sync over iCloud, and since Notes are kbs in size, it does it using data.

    You should still be able to read your notes though, is it not letting you?
     
  5. ApfelKuchen macrumors 68020

    Joined:
    Aug 28, 2012
    Location:
    Between the coasts
    #5
    You certainly can work offline. It's no different than going into Airplane Mode (I just tried it, to make sure nothing has changed.).
     
  6. ET iPhone Home thread starter macrumors 68040

    ET iPhone Home

    Joined:
    Oct 5, 2011
    Location:
    Orange County, California USA
    #6
    It's letting me, but when I have data off, it keeps alerting me to go to settings to turn data on. I was hoping I can turn that off as it's annoying.
     
  7. C DM macrumors Westmere

    Joined:
    Oct 17, 2011
    #7
    You can perhaps turn notes off from any account you might have (iCloud, etc.) on the phone and perhaps that will stop prompting you to turn it on for sync purposes.
     
  8. T'hain Esh Kelch macrumors 601

    T'hain Esh Kelch

    Joined:
    Aug 5, 2001
    Location:
    Denmark
    #8
    This. You can do it in the system preferences for iCloud.
     
  9. ET iPhone Home thread starter macrumors 68040

    ET iPhone Home

    Joined:
    Oct 5, 2011
    Location:
    Orange County, California USA
    #9
    The thing is I don't have an iCloud account. I never signed up for one. I'll try and turn OFF "NOTES" in settings to see if I can troubleshoot this. Thanks.
     
  10. ross1998 macrumors 6502a

    Joined:
    Jan 10, 2013
    #10
    My notes sync with my mac, so when I write something down on my iphone it appears on my mac.
     
  11. richwoodrocket macrumors 68020

    richwoodrocket

    Joined:
    Apr 7, 2014
    Location:
    Hamburg, NY
    #11
    You also need cellular data to do dictation in the notes app.
     
  12. cynics macrumors G3

    Joined:
    Jan 8, 2012
    #12
    I just wish the syncing was better.

    I end up with duplicate notes when I edit them a lot between my iPhone, Mac and iPad. Very annoying because they generally look fine on my Mac but have multiples on my iOS device of the same notes however slightly different. I find myself fixing something that should "just work" quite often.
     
  13. sideshow23bob macrumors member

    Joined:
    Jul 29, 2005

Share This Page