why is airplay mirroring not working on MBA ?

Discussion in 'OS X Mountain Lion (10.8)' started by keevill, Jul 26, 2012.

  1. keevill macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #1
    I have a MBA bought July 2011 . It has the Dual Core 1.6GHz Intel chip.( 4GB Ram )
    I have just updated to Mountain Lion.
    On the same network I have an ATV 2 .
    Although the icon for mirroring has appeared on the menu bar I cannot select the ATV 2 on the network in order to mirror my MBA
    I can airplay mirror my Iphone 4S and my Ipad 2 both running 5.1.1. The ATV has 4.4.4 .
    On the MBA using Itunes, I can select the ATV and play songs thru it but when I select displays in the Sys Prefs, the option to select mirroring devices is greyed out with 'no devices detected'.
    All devices connect wirelessly.
    Is my MBA unsupported ? How to determine if this is the case ?
    Thx,
    -keevill-
     
  2. Peace macrumors Core

    Peace

    Joined:
    Apr 1, 2005
    Location:
    Space--The ONLY Frontier
  3. heisenberg123 macrumors 603

    heisenberg123

    Joined:
    Oct 31, 2010
    Location:
    Hamilton, Ontario
    #3
    Mid 2011 MBA is listed as a compatible for ML airplay

    http://www.apple.com/osx/specs/
     
  4. NeoMayhem, Jul 26, 2012
    Last edited: Jul 26, 2012

    NeoMayhem macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 22, 2003
    #4
    deleted
     
  5. Peace macrumors Core

    Peace

    Joined:
    Apr 1, 2005
    Location:
    Space--The ONLY Frontier
    #5
    No you don't .

    Please read my link.the op needs to update his Apple TV software.


    AirPlay Mirroring
    Requires a second-generation Apple TV or later. Supports the following Mac models:

    iMac (Mid 2011 or newer)
    Mac mini (Mid 2011 or newer)
    MacBook Air (Mid 2011 or newer)
    MacBook Pro (Early 2011 or newer)
     
  6. keevill thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #6
    Are you sure about that ?
    I am fairly certain that the ATV2 is supported.
    I rather feel that the post about updating the ATV2 to the latest firmware is the solution .
    Now , I'm trying to figure out how to do to that.

    -keevill-
     
  7. jomirrivera macrumors 6502

    Joined:
    Mar 15, 2011
    #7
    no, you don't!
     
  8. Peace macrumors Core

    Peace

    Joined:
    Apr 1, 2005
    Location:
    Space--The ONLY Frontier
    #8
    Update the friggin software on your Apple TV.

    Damn. Can't you people read ?
     
  9. NeoMayhem macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 22, 2003
    #9
    Looks like you are correct. My guess is outdated software as well then.
     
  10. keevill thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #10
    I can read :eek:

    Can't update my software and JB .... but I can read ......
    thx for pointing out the problem.
    :)
    -keevill-
     
  11. Peace macrumors Core

    Peace

    Joined:
    Apr 1, 2005
    Location:
    Space--The ONLY Frontier
    #11
    What kind of jb is it ? Is it fire core ? If it is you should be able to update the Apple TV and not lose the jb or apps .
     
  12. keevill thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #12
    Yeah it is the Firecore and I have just gone into maintenance and updated.
    Got another monitor now to select on the MBA but still the MBA still cannot 'see' the ATV2.
    -keevill-
     
  13. Peace macrumors Core

    Peace

    Joined:
    Apr 1, 2005
    Location:
    Space--The ONLY Frontier
    #13
    You need to update the Apple TV software not using the maintainence menu from fire core .

    Use the apple settings menu

    Also you need to have home sharing on and the Apple TV needs to be on the same network as the MBA .

    After you update make sure the Apple TV version is 5.01 or above and it's connected to the network.

    It will work. You just need to make sure it's set up properly.
     
  14. keevill thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #14
    I'm a bit confused here.
    Do I need to do this using the ATV remote ?
    If I go to the Settings | Update Software | it says software is up to date.
    Checking in about it shows ver 4.4.4.
    Or do you mean I need to ssh into the ATV ?
    And use some menu from the MBA ?
    Thx for your help .
    -keevill-

    ----------

    Reading about this update 5.0.xx it seems that the menu ( as you say ) on the ATV2 should show an available update from my current one ( 4.4.4 ) but , for some reason , the update doesn't show up .
    hmmmm.... is this going to be a manual download and ssh or ??
    -keevill-
     
  15. Peace macrumors Core

    Peace

    Joined:
    Apr 1, 2005
    Location:
    Space--The ONLY Frontier
    #15
  16. keevill, Jul 26, 2012
    Last edited: Jul 26, 2012

    keevill thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #16
  17. EvilShenaniganZ macrumors 6502

    EvilShenaniganZ

    Joined:
    Jul 9, 2009
    #17
    I can't seem to get mirroring to wrk on my retina mbp either.. I updated the software on the apple tv just now. I get audio but no video....
     
  18. keevill thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    #18
    I used seas0pass to JB and update to 5.2.x and now the airplay mirroring works fine.
    One word of caution. When entering DFU mode, you need to temporarily use the power cable to enter DFU mode BEFORE attaching the micro usb cable.
    Then the thing works fine.
    -keevill-
     

Share This Page