Will Mass Effect 1 & 2 work on my Mac using bootcamp?

Discussion in 'Mac and PC Games' started by koopakid08, Jun 18, 2012.

  1. koopakid08 macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2011
    #1
    Ok, I'm not really a PC gamer by any means but I really want to play these games.

    Will Mass Effect 1 & 2 work on my 2011 Mac Mini if I used bootcamp? I'm pretty sure it's the cheapest one you could get. I think it has intel HD 3000 graphics or something like that.

    I tried the games on my crap PC but they didn't work because I only use the crap integrated intel graphics card that came with the PC.

    Thanks in advance!
     
  2. chaosbunny macrumors 68000

    chaosbunny

    Joined:
    Mar 11, 2005
    Location:
    down to earth, far away from any clouds
    #2
    Well, you also have a "crap integrated intel graphics card" in your Mac Mini, but maybe a newer one. ;)

    Mass Effect 1 should run ok though - the game is a little bit older after all. I played Mass Effect 2 on my MacBook Pro from 2008 on medium settings, so I guess it should work too.

    If you don't have any Windows license for bootcamp, you could try it with the Windows 8 open beta, so you don't spend any money not being 100% certain it will work.
     
  3. koopakid08 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2011
    #3
    Ok its working but about every ten minutes it freezes and has this error http://tinypic.com/view.php?pic=124v575&s=6

    Anyone know what three problem is and how to fix?
     
  4. Dustoff macrumors newbie

    Joined:
    May 26, 2012
    #4
    Mass Effect on bootcamp

    I am currently using Mass Effect 1 via bootcamp on my MB Pro 15" and it works beautifully. I don't have ME 2 as yet but it should work just as well. I have 8Gig of RAM though so that may make a difference.
     
  5. doh123 macrumors 65816

    Joined:
    Dec 28, 2009
    #5
    see if you can update your graphics driver to something newer than Apple provides... may stop the crash.
     
  6. koopakid08 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2011
    #6
    Sorry for the late response,

    I changed to known working driver as suggested here and now it has gotten rid of that error and now it will freeze and pop up with an error message saying

    I'm not sure if that is the exact numbers but it is the same error. I have plenty of free space on my harddrive 220ish GB. Any fix you guys know of?

    I would really like to be able to play this game in more than 15 minute segments.
     
  7. Mr MM macrumors 65816

    Mr MM

    Joined:
    Jun 29, 2011
    #7
    I thought that the mac minis had a 6630m, but oh well.

    I can play all the ME series perfectly on my mbp 13, meaning I use the HD 3000.

    just install the latest intel drivers and that should solve the memory leakage problem.

    One thing though, are you trying to run this on VM? if you are dont do it, install windows.
     
  8. cluthz macrumors 68040

    cluthz

    Joined:
    Jun 15, 2004
    Location:
    Norway
    #8
    The high end minis have 6630M, the low end has HD3000
     
  9. koopakid08 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2011
    #9
    I fixed the memory leak by using this tool to allow mass effect to use more ram, even though I only have 2 gigs of ram installed it seemed to somehow fix the problem. I guess it's a windows 7 issue. Everything is working fine now!

    To sum it up,

    To get Mass Effect to work on the 2011 Mac Mini
    -The game will not launch with the game launcher so find the binary and use that
    -Using properties set the MassEffect.exe to run in Visa SP1 compatibility mode and to run as Administrator
    -Install the 2622 intel driver
    -Use this tool on the MassEffect.exe

    I'm running on the lowest settings. I don't know if it will run on anything higher but I don't feel like testing that right now.
     

Share This Page