x86 On Boot Camp

Discussion in 'Windows, Linux & Others on the Mac' started by W4133D, Jul 9, 2008.

  1. W4133D macrumors member

    W4133D

    Joined:
    Jul 1, 2008
  2. r.j.s Moderator emeritus

    r.j.s

    Joined:
    Mar 7, 2007
    Location:
    Texas
    #2
    As opposed to what? The 64-bit version. All intel chips are x86 based. Any version of vista will work on boot camp, although drivers for the 64bit version are hard to find.
     
  3. MacsRgr8 macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #3
    Boot Camp is only the following:
    - Repartitioning the Mac HD into two, the 2nd FAT32 partition ready for Windows installation
    - Setting the startup disk to the Windows CD
    - Installing the Windows drivers of your Mac's hardware.

    TBH, you only need the 3rd part if you know how to partition a disk manually (FAT 32, MBR option on on new HD), and you can boot from a CD... ;)

    The Apple drivers, and software updater for Windows is what you really need.

    So, if you have an x86 Vista DVD, and have partitioned your HD FAT 32 with MBR, you can simply install Vista. Then use Boot Camp for the drivers.. so, yep! It seems you can! :)
     
  4. W4133D thread starter macrumors member

    W4133D

    Joined:
    Jul 1, 2008
    #4
    What did you mean partition hd mbr ?
    Is that in the installation, ok, tell me it yes or no, can i install x86 version of vista?
     
  5. r.j.s Moderator emeritus

    r.j.s

    Joined:
    Mar 7, 2007
    Location:
    Texas
    #5
    Yes, there is no other version of vista.

    EDIT: Be sure to print out the instructions that the boot camp utility gives you. You will need them.
     
  6. MacsRgr8 macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #6
    If you use a 2nd physical HD (like a 2nd HD in a Mac Pro), and want to use it as a Windows-only HD, you must partition it with MBR (Master Boot Record) enabled, by selecting the HD, select "Partition", click "options" below... (see pic).
    If you use the Boot Camp setup to help you re-partition your current HD into a two (with the 2nd partition as Windows HD), you don't have to do that.
    Both ways, Vista x86 will work perfectly.
     

    Attached Files:

  7. MacsRgr8 macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #7
    You do have Vista x64.
    x86 means 32 bits (for 32 bits x86 based CPU's), and x64 is well...64 bits.
     
  8. r.j.s Moderator emeritus

    r.j.s

    Joined:
    Mar 7, 2007
    Location:
    Texas
    #8
    Look at his sig, he's on a blackbook. Stop confusing him.
     
  9. MacsRgr8 macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #9
    Eh.. ahum... sorry.... wasn't paying attention to that. :eek:

    Short answer: Yep, start Boot Camp assistant, and Vista x86 will work perfectly!

    *mental note: read sigs... *
     
  10. portent macrumors 6502a

    Joined:
    Feb 17, 2004
    #10
    You do know that "x64" is short for x86-64, right?

    It means no such thing. The first x86 chips were 16-bit. Then they came out with 32-bit x86 (also called IA-32, for "Intel Architecture, 32-bit.") Now we have 64-bit x86 (called AMD64 or x64). "x86" is too generic to mean what you want it to mean.
     
  11. W4133D thread starter macrumors member

    W4133D

    Joined:
    Jul 1, 2008
    #11
    Thank you robert !!
    And thanks everyone for answering.
     
  12. r.j.s Moderator emeritus

    r.j.s

    Joined:
    Mar 7, 2007
    Location:
    Texas
    #12
    No problem, just be sure to choose the partition you created in the bootcamp utility when you install vista. I would recommend 10-20 GB for vista, depending on how many games you are looking to install.
     
  13. MacsRgr8 macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #13
    I kinow what you mean... x86 comes from the 80x86 CPU range.... (80286, 80386 etc..), but if you now read about x86 (like in Vista) you know they mean 32 bits, instead of "x64" referred to as 64 bits.
     

Share This Page