10.6.5 Exotic 4870 Patch (4890 maybe?)

Discussion in 'Mac Pro' started by Keita 1, Nov 20, 2010.

  1. Keita 1, Nov 20, 2010
    Last edited: Dec 3, 2010

    Keita 1 macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #1
    Hello everyone. Sorry for the delay as I had been away for some time. This patch should restore full functionality to 4870 after the 10.6.5 update. Also if you are running a 4890 you maybe able to restore functionality if you combine it with one of netkas own patches.

    Here it is and GoodLuck.
     
  2. akspa macrumors newbie

    Joined:
    Nov 4, 2010
  3. iamsilvermember macrumors newbie

    Joined:
    Oct 27, 2007
    #3
    I got error too.

    Can't wait for a fix for my 4870...
     
  4. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #4
    4870 is not excotic and will not benefit from patch.

    4870 doesnt work for u in 10.6.5? go back to previous version. you cant run 10.6.5, old drivers aint gonna work either.
     
  5. bmb012 macrumors 6502

    Joined:
    Jul 25, 2006
    #5
    I just updated Zeus, it was the first OS update that broke my card that was fixed almost immediately after (some day I'll learn...). I have a 4890, though, think I remember reading that that was easier to patch with 10.6.5?
     
  6. akspa macrumors newbie

    Joined:
    Nov 4, 2010
    #6
    Is there any conclusive way to determine why these 4870's aren't working with the latest driver? Is there any way to force a specific framebuffer to work with a particular card? Does the driver check the card to see if its BIOS has corresponding vendor/subvendor ID's as listed in the EFI portion?

    I'm looking for a reason as to why the latest drivers do not work. I'm also looking for a somewhat easy solution aside from going backwards.
     
  7. Mackilroy macrumors 68040

    Mackilroy

    Joined:
    Jun 29, 2006
    #7
    On one of the other threads there's a guy who installed parts of the 10.6.5 update with Pacifist, you might try doing that. He still has 10.6.4's framebuffer IIRC.

    The drivers do work, but apparently not for everyone – my 4890 works fine, for example.
     
  8. akspa macrumors newbie

    Joined:
    Nov 4, 2010
    #8
    I did a bit of digging through the flashed bios against other bits available within the latest version of Zeus (v2.2), and found the following information:
    I uploaded my current bios, and the two other files that I based this research on, if anyone's interested in letting me know what is going on here. I'm not 100% sure that the bios is right for the card, but it has been working both in OSX and Windows for some time now, without issue.

    http://www.rapidshare.com/files/433002876/Bios-roms.zip
     
  9. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #9
    dude u are off, save time, drop it.
     
  10. Keita 1 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #10
    Updated Link and Patch

    I updated the link above with an edited patch. The patch I made earlier was not installing consistently across systems so I changed the program and method I used to install the necessary files. This should restore QE/CI function and dual monitor support.

    @Cindori
    I am curious as to why you thought the non standard 4870's could not be patched to work? It would be helpful if you explained yourself more rather than just making declarations.
     
  11. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #11
    because old fb's won't work in 10.6.5, acc to netkas
     
  12. Adam Betts macrumors newbie

    Adam Betts

    Joined:
    Dec 8, 2002
    Location:
    Flagstaff, AZ
    #12
    Keita's patch worked beautifully for my 4870 ZWxx. I got both QE/CI and dual dvi back.

    I'm not sure why Cindori said it won't work as it's fine here.
     
  13. Keita 1 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #13
    Glad to here of your success. I was beginning to wonder since no one had left any feedback. I you tried the patch and had success please feel free to reply.
     
  14. pepintrout macrumors newbie

    Joined:
    Dec 2, 2010
    #14
    Thanks Keita 1,
    I’ve been struggling all week trying to get netkas QE_CI patches and various other kext files to work. I got my Sapphire 4870 1GB up and running with your patch this evening. Nice work.
     
  15. dbase macrumors newbie

    Joined:
    Dec 23, 2004
    #15
    Keita 1_ PATCH for Ati 4870 OS 10.6.5

    Thank you Keita 1! Just patched my XFX ZWFC 4870 1GB card/OS 10.6.5 works great_dual monitor working fine +++:)
     
  16. Pallish macrumors newbie

    Joined:
    Apr 24, 2003
    Location:
    Sweden
    #16
    Running 10.6.5 with a 4870 ZWFL! Working splendid with Keitas patch! :)
    Still old frame buffers but at least we're not stuck with 10.6.4!
     
  17. Spacemani macrumors newbie

    Joined:
    Jul 26, 2010
    #17
    Thank YOU!

    I was on the edge to reinstall my os cause no patch worked. Until i stumbled upon this.

    With a few extra patches I'm now running 10.6.5 on my Sapphire 4890 1GB New Edition with displayport. The additional patches I used was qeci from 10.6.3 and a dualdvi patch.

    Thank you again!
     
  18. vizfxman, Dec 14, 2010
    Last edited: Dec 14, 2010

    vizfxman macrumors regular

    Joined:
    Mar 31, 2010
    Location:
    Los Angeles
    #18
    Hey all,

    Is this download working for anyone?

    I've been trying to download and install since last night for my 4870, but the link from Mediafire doesn't seem to work. It just hangs on "your download is starting..".


    ETA: Setting up a free Mediafire account allowed the download. The patch works great. Thanks for putting it out there!
     
  19. apple_iBoy macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Location:
    Philadelphia, PA
    #19
    Just wanted to echo the thanks! Glad there's still someone out there with some hope for the 4870.

    Any chance of 10.6.6 update?
     
  20. Mackilroy macrumors 68040

    Mackilroy

    Joined:
    Jun 29, 2006
    #20
    netkas's patch doesn't work for you? It was fine for me, and I installed it twice.
     
  21. akspa, Jan 9, 2011
    Last edited: Jan 9, 2011

    akspa macrumors newbie

    Joined:
    Nov 4, 2010
    #21
    Netkas's 10.6.6 patch didn't work for me. I've edited the .dist inside of this patch, in hopes that installing it over 10.6.6 will fix my video issues. Currently only 1 monitor is working, without QE/CI acceleration. Hope to update this post with the results.

    EDIT: It works. Looks like I'm stuck on 10.6.2's framebuffer, and OpenGL 2.1 maximum. Oh well. At least I have the latest OSX patch installed and working to some degree with my video card.
     
  22. matteusclement macrumors 65816

    matteusclement

    Joined:
    Jan 26, 2008
    Location:
    victoria
    #23
    didn't know there was a problem with upgrading. Thank god I stayed at 10.6.3 when dual displays FINALLY started working. Once it was fixed...

    IF IT AINT BROKE, DONT FIX IT

    thus, I have not upgraded.
     

Share This Page