iPad 2GB of RAM: When Will We Know?

Discussion in 'iPad' started by screensaver400, Oct 16, 2014.

  1. screensaver400 macrumors 6502a

    Joined:
    Jan 28, 2005
    #1
    There are plenty of threads debating whether it's relevant or not, so let's stay away from that. Fact is, some users care (even if maybe they shouldn't). I'm one of those who cares.

    So: Any guesses on when we'll know for sure? The first confirmation would probably come from a leaked Geekbench result, although the logic board photos from a few days ago are already fairly strong evidence.
     
  2. mikethebigo macrumors 68000

    Joined:
    May 25, 2009
    #2
    First wave of reviews should have the answer. With the iPhone 6 is wasn't mentioned by a lot of reviews, but a few (like TechCrunch I think) ran Geekbench and found out.

    Definitive answer will be on launch day or whenever iFixit tears it down.
     
  3. vanzantapple macrumors 6502

    vanzantapple

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Location:
    USA
    #3
    Until ifixit or AnandTech states the amount of RAM, it is a rumor. That's just my opinion, of course.
     
  4. itjw macrumors 65816

    Joined:
    Dec 20, 2011
    #4
    A8X=2GB

    A7 (in mini 3 it would seem, unless they popped an A8 in there and I missed it)=1GB

    Now commence complaining that 2GB "isn't enough"!

    I'll start:

    When I have 8 really important forms partially filled (because who would use a desktop OR do one at a time???) and am listening to Pandora while playing Bioshock.... sometimes the tabs will reload meaning: (get this) I have to start the form over... ARGGHHH!!! It's super annoying because I need to do all that at once, and since I spent money the device should do whatever I want (no matter how ridiculous it might seem to need to do all that simulataneously).

    What 8 forms am I filling all at once? Doesn't matter. Nunya. But they're really important and have nothing to do with porn. Pinky swear.

    When oh when will Apple realize these devices NEED 4GB of RAM???

    There. First.

    :p
     
  5. Lucifer666 macrumors 6502a

    Joined:
    Sep 20, 2014
    #5
    Bunch of children now me thinks :D
     
  6. vanzantapple macrumors 6502

    vanzantapple

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Location:
    USA
    #6
    It has NOT been confirmed that A8X=2GB.
     
  7. mcdj macrumors 604

    mcdj

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Location:
    NYC
    #7
    When someone gets one in their hands and cracks it open? Some questions don't need asking.
     
  8. iMacmatician macrumors 601

    Joined:
    Jul 20, 2008
    #8
    The iPad Air 2 might actually have 4 GB of RAM.

    2x 16 Gb chips = 4 GB (according to that interpretation).
     
  9. EldonChew macrumors regular

    Joined:
    Dec 3, 2011
    Location:
    Singapore
    #9
    Pretty much confirmed.

    [​IMG]

    Just beside the A8X
    [​IMG]
     
  10. itjw macrumors 65816

    Joined:
    Dec 20, 2011
    #10
    True. If it does, I fully intend on being the first person to complain I can't have 16 tabs enrolling into por... err... filling out important forms without having a tab reload because it REALLY NEEDS 8GB!

    They better do it or I won't buy it.

    Well, I'll buy it anyway (that'll show em!) but I'll complain about it!
     
  11. justin216 macrumors 6502

    justin216

    Joined:
    Mar 31, 2004
    Location:
    Tampa, FL
    #11
    I figure some review units will be headed into hands today, so depending on the NDA, sometime next week or at/near release. Not too hard to find out the memory, even without tearing it apart, since some apps can report it.

    My reasonably educated guess is also 2GB due to the higher-performing GPU -- given the iPad shares system memory with the GPU for framebuffer purposes, it wouldn't make much sense to pair a substantially more powerful GPU with continued limited system memory.
     
  12. itjw macrumors 65816

    Joined:
    Dec 20, 2011
    #12
    Yes it has. Wager?
     
  13. zhenya macrumors 603

    zhenya

    Joined:
    Jan 6, 2005
    #13
    The fact that you have to offer a bet rather than a legitimate source means that "It has NOT been confirmed". :rolleyes:
     
  14. matttye macrumors 601

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Location:
    Lincoln, England
    #14
    Try one form then switching to notes/email and back... :p
     
  15. Kiimora macrumors 6502a

    Kiimora

    Joined:
    Sep 11, 2014
    Location:
    London UK
    #15
    i don't think the memory got a bump to 2GB, if it did it would have been mentioned and got a round of applause! The spec is on the website minus the memory
     
  16. betabeta macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 28, 2013
    #16
    Those images could easily be for the iPad pro/plus. Right? We already know the 3x assets were not for the Air.

    I think they are holding out on us and reserving the 2gb ram for the larger iPad coming early 2015.

    So I say it's still 1gb.
     
  17. EldonChew macrumors regular

    Joined:
    Dec 3, 2011
    Location:
    Singapore
    #17
    No, the RAM chip is just beside the A8X.

    Which means the 2GB RAM belongs to iPad Air 2

    I highly doubt the iPad Pro will have A8X.
     
  18. scupking macrumors 6502a

    Joined:
    Dec 14, 2010
  19. mcdj macrumors 604

    mcdj

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Location:
    NYC
    #19
    Apple never discloses iOS RAM specs. This keeps people focused on the specs that the masses care about, like weight and thickness. The masses don't care about RAM.

    If they announced RAM this year, people would expect an announcement every year. That ain't happening.
     
  20. betabeta macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 28, 2013
    #20
    I hope you are right but the pro was due to come out now, held back by supply issues, so I'm pretty sure the pro will have A8X, certainly not getting the A9 that soon.
     
  21. JSalig macrumors 6502

    Joined:
    Oct 30, 2010
    #21
    2gb of RAM? I'd sooner believe a Sasquatch sighting.
     
  22. EldonChew macrumors regular

    Joined:
    Dec 3, 2011
    Location:
    Singapore
    #22
    Well, the parts were leaked components from the iPad Air 2..(along with Touch ID and logic board and stuff)

    We will find out next week...
     
  23. macmee Suspended

    macmee

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Location:
    Canada
    #23
    My SP3 has 8GB of ram and Apple honestly expects me to shell out $600 for their toy that has *maybe* 2?

    In what world are you living in, Apple...

    queue the: "you don't need 8GB of ram"

    well I certainly don't on an iPad. It's 2014 and I can only run 1 application at once.

    Here's hoping the watch is good, because the iPad is anything but.
     
  24. itjw macrumors 65816

    Joined:
    Dec 20, 2011
    #24
    I did. No reloading.

    I have to be signing up for 4 or more por... err... professional websites, while listening to Pandora, checking email, and playing Bioshock (I like Rapture) to notice a form reloading.

    When I use it normally it just doesn't happen =(.

    I was promised a device I could use however I decided without it ever failing to do exactly what I wanted (an iPad slave, if you will).

    2GB/4GB, it doesn't matter. It will fail me.

    ----------

    And being unwilling to TAKE said bet means you know I'm RIGHT.

    :p:rolleyes:
     
  25. matttye macrumors 601

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Location:
    Lincoln, England
    #25
    To be fair I have an iPad 2 with half of the RAM of a 4/Air, so that's probably why I experience more tab reloading.

    It's dangerous just to get some information from Mail or Notes if I'm filling in a web form.
     

Share This Page