Clamshell iBook OS 8 restore

Discussion in 'PowerPC Macs' started by HowieJ, May 9, 2018.

  1. HowieJ macrumors newbie

    HowieJ

    Joined:
    May 9, 2018
    #1
    Hi,

    I attempted to return my orange clamshell iBook running is 9.2.2 to its original state with the os restore / install discs os 8.

    Now on startup I get as far as a flash of the desktop and it shuts down. Same for booting from CD.

    Any thoughts?
     
  2. TC_GoldRush macrumors 6502

    TC_GoldRush

    Joined:
    Dec 6, 2017
    Location:
    Nevada, USA
    #2
    The restore disc(s) for OS 8 are only to be used if your g3 already has 8 on it. Use the install disk for OS 8, hold down C while the computer is booting up. Make sure you boot from the INSTALL disk, and not the restore disc! Report back here if there is any progress, or if I didn't help.
     
  3. weckart macrumors 601

    Joined:
    Nov 7, 2004
    #3
    ???

    The difference between the Install and Restore discs is that with the Install disc you can have a clean/customised installation. The Restore disc places a full restore with all 3rd party apps and demos that came with the Clamshell when sold. Both go onto a clean hard drive. The Restore disc should not require any existing OS to be on the target volume.

    I assume the OP means OS 8.6 as that is what came with the 1st gen Clamshell.
     
  4. AphoticD macrumors 68000

    AphoticD

    Joined:
    Feb 17, 2017
    Location:
    Australia
    #4
    Since rebuilding the battery in my Clamshell, I have seen the same behavior in 8.6. Even with the Battery Reset 2.0 update.

    I didn’t find a way around it so I dumped 8.6 for 9.2.2.

    The only “fix” I found was to remove the battery and then 8.6 would boot okay for me. Could you try that?
     
  5. HowieJ, May 9, 2018
    Last edited: May 9, 2018

    HowieJ thread starter macrumors newbie

    HowieJ

    Joined:
    May 9, 2018
    #5
    Hi All (thanks for the responses - sorta cool!),

    To clarify - I’ve used the original orange os 8.6 install discs that came with the clamshell.
    Performed a clean install (ticked the box on the install application to replace the existing system folder).

    I’ve tried the reset button above the power button & removed the battery as AphoticD has done (funny I had a similar thought). The behaviour sounds very similar to what you experienced AphoticD, just without the battery removal fixing it. Good to know it’s not just me - lol

    Boot behaviour is now the same for the CD boot and HD boot - makes it through the os 8.6 screen and to the desktop for half a second then power off. (CD boot shows the CD background pattern - confirming that it is booting off CD)

    UPDATE: I seem to have booted into a white open firmware screen (a bit like terminal) date is 1904 on the clock - if that helps.

    Sounds like I may have to buy a copy of an os 9 install disk somewhere - a USB install sounds problematic / challenging. I have a Mac mini i can use to build something.

    Thanks all (much appreciated - very cool)

    H
     

Share This Page