External SSD freezing after period of no use

zw-gator

macrumors 6502a
Original poster
Oct 23, 2005
696
4
Canada
I’m having trouble with a newly purchased external SSD. I’m currently using it to store photos and edit them within Lightroom. After 5min of not being used (ex. watching a YouTube video and not using Lightroom), when I go to use Lightroom again, the SSD and Lightroom will totally freeze up and I have to force quit. This same thing happens with spinning HDs, but it’s usually only a few second delay before they come back to life. This SSD just gives me beachballs.


Any ideas?

  • My laptop is a 2015 13” rMBP running the latest version of OS X

  • SSD is a Samsung 850 Evo

  • It’s in an enclosure connected via USB directly to the rMBP
 

MacInTO

macrumors 65816
Apr 25, 2005
1,149
180
Canada, eh!
Interesting. I've never used an SSD in an external enclosure before.

The only thing I could think of is the low energy used by the SSD causes the enclosure to sleep after a period of time.

What brand/model enclosure are you using?
 

zw-gator

macrumors 6502a
Original poster
Oct 23, 2005
696
4
Canada
Interesting. I've never used an SSD in an external enclosure before.

The only thing I could think of is the low energy used by the SSD causes the enclosure to sleep after a period of time.

What brand/model enclosure are you using?
The enclosure was a ORICO 2588US3.

It was the highest rated one on Amazon. But after reading the reviews on NewEgg, it looks like this is a common problem.
 

Fishrrman

macrumors P6
Feb 20, 2009
17,209
5,554
OP:

First, check your Energy Saver preference pane settings.
Do you have a checkmark in "Put hard disks to sleep when possible" ????

If not, as others have suggested, you might try a different enclosure...
 
  • Like
Reactions: jerryk