Dipsomaniaca

macrumors newbie
Oct 20, 2016
2
2
Hello!

Thank you for all the support provided. Here's my story.
I bought a second hand MCB, and I discovered the bug too late. I was freaking out, because I'm spanish, so I took it in Spain to have the spanish keyboard, but I'm living in Italy. I decided to perform the hardware fix, but I didn't knew who ask for it, because I never did something like that. Two days ago, finally, I found someone, and here is my advice: go to the university, electronic engineer department, and look for PhD students or similar, the have all the instrumentation. They did it for free! Now my computer seems working perfectly, I still need to change the HD with the SSD and test it harder, but it seems it worked!

Muchas gracias!!

PD: Here is a pic of my logic board
IMG_6197.JPG
 
Comment

Benedettto

macrumors newbie
Feb 3, 2017
1
0
Thanks to everybody for this great fix and all the scientific work included!
Like most of us I have been struggling with this for a long time I was very happy to find this threat.

@Dipsomaniaca and everybody else in Italy: Do you have a contact to someone capable to do this fix in Rome?

mille grazie

Hello!

Thank you for all the support provided. Here's my story.
I bought a second hand MCB, and I discovered the bug too late. I was freaking out, because I'm spanish, so I took it in Spain to have the spanish keyboard, but I'm living in Italy. I decided to perform the hardware fix, but I didn't knew who ask for it, because I never did something like that. Two days ago, finally, I found someone, and here is my advice: go to the university, electronic engineer department, and look for PhD students or similar, the have all the instrumentation. They did it for free! Now my computer seems working perfectly, I still need to change the HD with the SSD and test it harder, but it seems it worked!

Muchas gracias!!

PD: Here is a pic of my logic board
View attachment 686811
 
Comment

Bruno09

macrumors 68020
Aug 24, 2013
2,202
152
Far from here
One more fix today : just fixed another Macbook Pro 6,2 with glossy screen (first fix see post #357).

Works perfectly now. No kernel panics anymore.

EDIT :
Works with an external EIZO 24" monitor + internal display.
Photos slideshow on the external + Youtube HD video on the internal, running for 4 hours now without any problem.

CPU and GPU temp are ~70°C.
(I replaced the thermal paste)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: fabioroberto
Comment

MHoffman

macrumors newbie
Jul 19, 2010
11
2
My Macbook Pro(Mid 2010) model, which has the same GPU Panic problem is A1286.
Unfortunately I bought the following C9560 replacement:

CAP, TANT, 330UF, 2V, CASE B2 Part # PANASONIC 2TPE330MADGB

But then in schematics I saw it's 220uF...
cap-png.687017


Would it be fine to solder 330uF instead of 220uF?

The location of C9560 is also somewhere like below.
cap1.png


If someone could confirm location, I would appreciate it.
 

Attachments

  • cap.png
    cap.png
    25.2 KB · Views: 3,059
Comment

Bruno09

macrumors 68020
Aug 24, 2013
2,202
152
Far from here
Hi,

if your Macbook Pro is a 15" Mid-2010, A1286 model, both the schematics and the location you show are wrong.

Here is the right schematic. C9560 is a 330 µF tantalum capacitor.

schematic.jpg


Location : see attached thumbnail.

You don't want to use a tantalum capacitor, or the problem will be back very soon : tantalum capacitor IS the problem.
Use an alu capacitor instead.
 

Attachments

  • DSCF1119 - copie.jpg
    DSCF1119 - copie.jpg
    1.3 MB · Views: 955
Comment

MHoffman

macrumors newbie
Jul 19, 2010
11
2
Just disassembled. So this is the one... and yes, it's 15".

cap2.png

I will follow your recommendations and go ahead with alu cap. LB model is 820-2850A.
Thanks for not letting me bust the logic board!
 
Comment

lucasbujo

macrumors newbie
Feb 5, 2017
12
2

Attachments

  • final1.png
    final1.png
    150.7 KB · Views: 319
Comment

hansbarkes

macrumors newbie
Jan 24, 2017
9
1
marseille FRANCE
Thanks to everybody for this great fix and all the scientific work included!
Like most of us I have been struggling with this for a long time I was very happy to find this threat.

@Dipsomaniaca and everybody else in Italy: Do you have a contact to someone capable to do this fix in Rome?

mille grazie
In Rome no.
In France there is one person (on this forum) who lives in Toulouse, and made 2 repairs of this cap.
On Friday night i will join a friend of me (a good electronic's solder) for to repair my MPB and if it's okay, it will be a new solution in Marseille. I wish you to find somebody in Roma.
 
Comment

Bruno09

macrumors 68020
Aug 24, 2013
2,202
152
Far from here
Got an issue on this, on 10.12.2 works like a charm, but after upgrade to 10.12.3, kext won load, I even put back the original one and still won't load, I download the combo upgrade and reinstalled, and kext still doesn't load, the above picture show thats is the original signed one and still won't work:
¡Hola!

see posts #360 to 369.

Hope this helps.
 
  • Like
Reactions: fabioroberto
Comment

Dipsomaniaca

macrumors newbie
Oct 20, 2016
2
2
Thanks to everybody for this great fix and all the scientific work included!
Like most of us I have been struggling with this for a long time I was very happy to find this threat.

@Dipsomaniaca and everybody else in Italy: Do you have a contact to someone capable to do this fix in Rome?

mille grazie
As I said, I am spanish. In addition I am a PhD student of chemistry. I do not. Però se leggi bene quello che ho scritto, consiglio fortemente di cercare nel ambiente universitario.
 
Comment

fabioroberto

macrumors regular
Mar 5, 2013
236
175
Got an issue on this, on 10.12.2 works like a charm, but after upgrade to 10.12.3, kext won load, I even put back the original one and still won't load, I download the combo upgrade and reinstalled, and kext still doesn't load, the above picture show thats is the original signed one and still won't work:

¡Hola!

see posts #360 to 369.

Hope this helps.
and disable the SIP.
 
Comment

lucasbujo

macrumors newbie
Feb 5, 2017
12
2
and disable the SIP.

Hello guys, thanks for your prompt response:

see and follow the steps described from post 360-369, no luck, the kext wont load. I am in Sierra 10.12.3

SIP is disable:

$ csrutil status

System Integrity Protection status: disabled.
also run command described:

sudo nvram boot-args=kext-dev-mode=1

Resete NVRAM, boot in recovery mode, use disk utility, fix permissions and so:

Use KextDrop to install the modified kext, reboot twice and no luck, the kext refuse to load, here is a picture o my system profile report at this time:

final3.png
 
Comment

fabioroberto

macrumors regular
Mar 5, 2013
236
175
Hello guys, thanks for your prompt response:

see and follow the steps described from post 360-369, no luck, the kext wont load. I am in Sierra 10.12.3

SIP is disable:

$ csrutil status

System Integrity Protection status: disabled.
also run command described:

sudo nvram boot-args=kext-dev-mode=1

Resete NVRAM, boot in recovery mode, use disk utility, fix permissions and so:

Use KextDrop to install the modified kext, reboot twice and no luck, the kext refuse to load, here is a picture o my system profile report at this time:

View attachment 687267
Strange. Something is wrong. I've many success reports with this kext.
Well, try this:
- Open terminal and type: sudo touch /System/Library/Extensions
- Reboot and check
If this problem persist:

- delete this kext from the Extensions folder
- Open terminal and type: sudo touch /System/Library/Extensions
- Reboot
- Boot into Sierra disk installer. Enable SIP.
- Reboot
- Log in your account, install 10.12.3 combo update.
- After install, repeat all process to install the edited kext. (Disable the SIP, remove old kext from the Ext. folder, download and install the new one.. and so on...);
 
Comment

lucasbujo

macrumors newbie
Feb 5, 2017
12
2
Strange. Something is wrong. I've many success reports with this kext.
Well, try this:
- Open terminal and type: sudo touch /System/Library/Extensions
- Reboot and check
If this problem persist:

- delete this kext from the Extensions folder
- Open terminal and type: sudo touch /System/Library/Extensions
- Reboot
- Boot into Sierra disk installer. Enable SIP.
- Reboot
- Log in your account, install 10.12.3 combo update.
- After install, repeat all process to install the edited kext. (Disable the SIP, remove old kext from the Ext. folder, download and install the new one.. and so on...);

Done all this, I had to install the combo update on safe mode cause trying on normal session wont complete the restart-install process.

The combo update install the kext in the System/Library/Extensions folder, but still wont load.

Strange thing, cause it is the original signed by apple and still doesn't work.

I am able to load it manually by
sudo kextload /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext

but after reboot doesn't load again, so I make a shell script to load each time I boot the computer, install the modified kext, run the script command y and the kext then are report as loaded on system profiler:

final4.png


Y will test it this way and let you know what happens

Thanks guys for your support guys!!

LB
 
Last edited:
  • Like
Reactions: fabioroberto
Comment

sidneyk

macrumors newbie
Feb 1, 2017
10
6
It is not loaded, nothing shows... :(

EDIT!

Sorry, the extension window was blank, but after 45s the information showed up :)

I guess I'm ready to do the gfx value change. I'll keep you informed.

A big thank you to you, Fabio! Your workaround has done the trick. I will eventually replace the capacitor once I have more time.

Regards!
 
  • Like
Reactions: fabioroberto
Comment

lucasbujo

macrumors newbie
Feb 5, 2017
12
2
Y will test it this way and let you know what happens

Thanks guys for your support guys!!

LB

Unfortunately, the kext won't stay loaded, remains on load for a minute but refreshing system profiler report it as not loaded again.

kextutil -t command prints me the next message:

"$ sudo kextutil -t /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext

Diagnostics for /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext:

Code Signing Failure: code signature is invalid

kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext"

kext signature failure override allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext" "

Any clues?

Thanks in advance

LB
 
Last edited:
Comment

fabioroberto

macrumors regular
Mar 5, 2013
236
175
Unfortunately, the kext won't stay loaded, remains on load for a minute but refreshing system profiler report it as not loaded again.

kextutil -t command prints me the next message:

"$ sudo kextutil -t /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext

Diagnostics for /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext:

Code Signing Failure: code signature is invalid

kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext"

kext signature failure override allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext" "

Any clues?

Thanks in advance

LB
kext-dev-mode=1 is only to 10.10.
Kext signature validation error code -67030 is expected using edited .kext, this is not the problem.

In terminal, type in "sudo -s", key in your password
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext
sudo touch /System/Library/Extensions

reboot.

try this.
 
Comment

GertJ

macrumors newbie
Dec 27, 2016
13
4
Update. capacitor used : PMK325AC6337MM-T
arrived yesterday, picked up today morning from post. 1 hour later, soldered and reassembled!!! that was an easy job, just needed a magnifying glass with my old sight already to be more accurate ))) fitted perfectly... just be careful not to misplace all those "huge" bolts and screws ))after.. reinstalled the original kext.. I supose thats the only thing needed to reinstate?.. been now throwing all I can to it, all perfect, external monitor as well.. so.. AS NEW! ;) thanks a bunch to this site and separately to "fabioroberto" for keeping answering to everyone and editing kexts for temporary fixes and to iMacC2D for the other info! ;)

..although.. console doesn't show anything when entering GFX0 string to search..
Cinebench - 12.96 OpenGl and CPU 181Cb whatever that means.. )) P.S. I have 4Gb RAM installed.. anyways.. thats all for now :) if any changes, will rep back ;)
 
Last edited:
Comment

fabioroberto

macrumors regular
Mar 5, 2013
236
175
Update. capacitor used : PMK325AC6337MM-T
arrived yesterday, picked up today morning from post. 1 hour later, soldered and reassembled!!! that was an easy job, just needed a magnifying glass with my old sight already to be more accurate ))) fitted perfectly... just be careful not to misplace all those "huge" bolts and screws ))after.. reinstalled the original kext.. I supose thats the only thing needed to reinstate?.. been now throwing all I can to it, all perfect, external monitor as well.. so.. AS NEW! ;) thanks a bunch to this site and separately to "fabioroberto" for keeping answering to everyone and editing kexts for temporary fixes and to iMacC2D for the other info! ;)

..although.. console doesn't show anything when entering GFX0 string to search..
Great GertJ!
;)
 
Comment

lucasbujo

macrumors newbie
Feb 5, 2017
12
2
kext-dev-mode=1 is only to 10.10.
Kext signature validation error code -67030 is expected using edited .kext, this is not the problem.

In terminal, type in "sudo -s", key in your password
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext
sudo touch /System/Library/Extensions

reboot.

try this.

Done, twice, no luck, same result, kext refuse to load.

On kextload command, Log console warning this thread regarding this kext:

predeterminado 14:55:31.629888 -0700 kextd kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext"
predeterminado 14:55:32.255250 -0700 kextd kext signature failure override allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext"


LB
 
Comment

fabioroberto

macrumors regular
Mar 5, 2013
236
175
Done, twice, no luck, same result, kext refuse to load.

On kextload command, Log console warning this thread regarding this kext:

predeterminado 14:55:31.629888 -0700 kextd kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext"
predeterminado 14:55:32.255250 -0700 kextd kext signature failure override allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext "/System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext"


LB
I think that this is a problem with file ownership/permissions. Something is wrong.
I don't know why the system is causing this.
But, maybe, you can fix using root user: https://support.apple.com/en-us/HT204012
Good luck.
 
Comment

lucasbujo

macrumors newbie
Feb 5, 2017
12
2
I think that this is a problem with file ownership/permissions. Something is wrong.
I don't know why the system is causing this.
But, maybe, you can fix using root user: https://support.apple.com/en-us/HT204012
Good luck.

Found and fixed the problem source, I describe it here just in case that someone else goes through this:

The problem was that due that I also have an issue where my computer consumes a lot of memory even with no apps started, so, I try the tweak described in this link: http://blog.viktorpetersson.com/post/136535061619/how-to-fix-kerneltask-cpu-usage-on-el-capitan
This procedure modify the IOPlatformPluginFamily.kext by changing the name from MacBookPro6_2.plist identifier to MacBookPro6_2.bak, so, that cause that the kernel refuse to load.

Changing the name back to MacBookPro6_2.plist, and repeat all the process to install the kernel do the trick works, and now is loaded right


Thanks all you guys for your kind support!! Fabioberto and Bruno09, thanks a lot!!

LB
 
  • Like
Reactions: fabioroberto
Comment
Register on MacRumors! This sidebar will go away, and you'll see fewer ads.