All Devices iOS 13.1 Beta 4 ― Bug Fixes, Changes, and Improvements

Status
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.

Banglazed

macrumors demi-god
Original poster
Apr 17, 2017
3,214
3,155
Cupertino, CA
iOS 13.1 Beta 4

Release Date ―
September 18, 2019
Build Number ― 17A5844a, 17A5844b (iPhone 11/Pro/Max)
Darwin Kernel Version ― 19.0.0: Fri Sep 6 09:12:30 PDT 2019; root:xnu-6153.2.3~7

iOS 13.1 Beta 4 Release Notes

New Features & Changes
New Issues

  • Touchscreen input delay after invoking Volume HUD
  • Delay when opening apps after swiping up on home screen
  • Live wallpapers removed from the new iPhone 11/Pro/Max
Remaining Issues
  • Apps in Messages will not load if selected from the "More" menu item
  • Genius screen layout in iTunes Store is broken and doesn't display correctly in dark mode
  • iTunes Store does snap back to top of screen when tapping the bottom menu bar
  • Changing app icons can sometimes result in glitches between old and new icons when opening and closing apps.
Resolved Issues
  • Three-finger productivity gestures no longer open an editing menu when text entry fields aren’t present
  • Fixed an issue where playback stopped if an app using MediaPlayerFramework to play catalog content was backgrounded
Temporarily Removed
Additional Notes

  • Intel iPhone 11/Pro/Max: 1.01.17
  • Intel iPhone XR/XS/Max: 2.01.08
  • Qualcomm iPhone 8/8 Plus/X: 5.00.01
  • Intel iPhone 8/8 Plus/X: 3.01.01
  • Qualcomm iPhone 7/7 Plus: 7.00.01
  • Intel iPhone 7/7 Plus: 4.00.00
  • iPhone SE: 9.00.01
  • iPhone 6S/6S Plus: 7.00.01
United States
  • Verizon - 38.0.1
  • Visible (MVNO Verizon) 34.0
  • Verizon (iPad) - 35.0
  • T-Mobile - 38.0
  • T-Mobile (iPad) - 34.5
  • AT&T - 38.0.1
  • AT&T (iPad) - 37.0 (b6)
  • Cricket - 35.5.3
  • MetroPCS -
  • U.S. Cellular - 32.5.9
  • Sprint - 36.5.12
  • TracFone/Straight Talk/Walmart Family Mobile - 38.0
  • Xfinity Mobile 38.0
United Kingdom
  • EE - 37.0
  • BT-UK MVNO on EE- 37.0
  • Three - 37.0
  • iD Mobile MVNO on Three - 36.5.4
  • O2-UK - 36.0
  • Vodafone UK - 37.0
  • Virgin Mobile MVNO on EE- 34.
Germany
  • Vodafone.de - 38.0
  • Telekom.de - 38.0
  • O2-DE - 36.
Australia
  • Optus - 32.0
  • Telstra - 38.0
Belgium
  • Orange B - 32.5.7
  • BASE - 33.0
  • Telenet - 38.0
Canada
  • Videotron - 38.0
  • Rogers - 38.0
  • Fido - 38.0
  • Bell - 38.0
  • Telus - 32.5.12
  • Freedom Mobile - 34.0
France
  • Orange France - 31.5.1
  • Orange Morocco - 31.5
Netherlands
  • KPN -
Southeast Asia
  • Singapore Singtel -
  • Philippines Globe - 38.0
  • Philippines Globe (iPad) - 38.0
  • Philippines Smart - 36.1
  • Thailand AIS -
  • Malaysia Umobile - 33.0
  • Malaysia Maxis -33.0
  • Malaysia Digi -
  • Malaysia celcom -
  • Hong Kong - 32.0
Sweden
  • Comviq -
  • Tre - 31.0
Switzerland
  • Salt - 38.0
  • Swisscom - 35.0
Ireland
  • Eir - 33.5
  • Vodafone IE - 38.0
Turkey
  • Turkcell (Lifecell) - 36.5.5
  • Vodafone TR - 32.0
  • Turk Telekom - 32.0
Poland
  • T-Mobile -
  • Orange - 32.0
  • Play - 31.0
Greece:
  • Cosmote - 38.0
India
  • Airtel - 38.0
  • Jio - 38.0
  • Vodafone Idea - 38.0
Mexico
  • Mexico - Telcel - 35.0
Guatemala
  • TIGO GT - 38.0
Other
  • Docomo - 32.5.10
  • AlwaysOnline -
 
Last edited:

ghostface147

macrumors 68030
May 28, 2008
2,864
2,271
Mail every now and then gives me an error about unable to connect to server. I just refresh and it connects with no issues.
 

reptarwilleatu

macrumors regular
Sep 11, 2014
219
61
so umm i really hope they put out a WatchOS GM for Series 1 & 2 watches before the current beta expires. i mean i don’t know why they wouldn’t, but still. it’s starting to make me anxious
 

mateen110

macrumors regular
Jun 19, 2010
221
49
Sigh...this bug seems to have snuck in at some point during iOS beta. Basically can't open an app on first tap after swiping home when on another page on springrboad. It never occurred in iOS 12 (except when trying to open an app from the dock, which Apple fixed in iOS 13). It took apple 2 years to fix this when it occurred on the dock, so not holding my breath here.

To reproduce:
  1. go to page 2/3/4+ on springboard
  2. Swipe up to go home
  3. Immediately try to open an app.
 
Last edited:

Banglazed

macrumors demi-god
Original poster
Apr 17, 2017
3,214
3,155
Cupertino, CA
This beta has been superb, but home screen wallpapers are still washed out. The preview is richly hued, but the appearance when set is dialed back.

P.S. Can no longer see who likes posts on here following the forum update. Bummer man 🙁
I can see the likes but you may need to log out and back in. I had to clear cookies and caches for MR since I was not able to login from Chrome.

D3D92525-4443-4330-8597-9B86B3E130EE.jpeg
 
Last edited:

Lobwedgephil

macrumors 601
Apr 7, 2012
4,847
3,363
Sigh...this bug seems to have snuck in at some point during iOS beta. Basically can't open an app after swiping home when on another page on springrboad. It never occurred in iOS 12 (except when trying to open an app from the dock, which Apple fixed in iOS 13). It took apple 2 years to fix this when it occurred on the dock, so not holding my breath here.

To reproduce:
  1. go to page 2/3/4+ on springboard
  2. Swipe up to go home
  3. Immediately try to open an app.
I can't reproduce that.
 
  • Like
Reactions: Agent2015

dictoresno

macrumors 601
Apr 30, 2012
4,207
469
NJ
same thing that happened in beta 3, I'm getting mail notifications usually, but not always, on the lock screen however im not getting a badge letting me know. I need to actually go into the mail app for it to show I have tons of new mail there. once I do this, the badge updates and the phone dings.


EDIT: well it appears that beta 3 and beta 4 tustve turned off my badge notifications when it installed. weird. I just checked and they were off, which would explain things. I just turned them back on and will see if that fixes stuff.
 
Last edited:

hNicolas

macrumors 6502
Dec 4, 2008
353
20
Ottawa, ON
Sigh...this bug seems to have snuck in at some point during iOS beta. Basically can't open an app after swiping home when on another page on springrboad. It never occurred in iOS 12 (except when trying to open an app from the dock, which Apple fixed in iOS 13). It took apple 2 years to fix this when it occurred on the dock, so not holding my breath here.

To reproduce:
  1. go to page 2/3/4+ on springboard
  2. Swipe up to go home
  3. immediately try to open an app.
I can’t reproduce what I see you’ve done in your screenshot. But going through your steps I get the following: 1st tap on app nothing happens, after a second tap the app will open. I get the same results all the time. Swiping back to first page: no bug.
 

mateen110

macrumors regular
Jun 19, 2010
221
49
I can't reproduce that.
That's strange...note that you have to be pretty quick. I've been able to reproduce on my device and received confirmation from others that its there. Note that if you tap more than once you can open the app; it's the first tap that doesn't register.
- - Post merged: - -

I can’t reproduce what I see you’ve done in your screenshot. But going through your steps I get the following: 1st tap on app nothing happens, after a second tap the app will open. I get the same results all the time. Swiping back to first page: no bug.
Right - I've clarified that it's the first tap that doesn't register. Tap again and it will open
 

Sharkoneau

macrumors 6502a
Jan 13, 2017
668
536
Michigan
Anybody have somewhat low quality album previews in Photos? Seem a little on the blurry side. The Feedback app showed less than 10 people reporting the same thing in Beta 3, but it now shows None after updating.

Not a big deal at all, just an observation.
 

ram130

macrumors 6502a
Jun 17, 2013
549
325
New York
So far this has been smooth. Performance wise it’s more consistent. Battery drain seems better. Messages have contact photos. Regular texts are now being forwarded to my iPad Pro again.

only problem: if you travel in and out of no service areas. The phone seems to now get stuck randomly on No Service until you do something. It doesn’t auto scan when you’re back in a signal area.

I saw this bug two times while traveling the NYC subways to my home. I’ll see if I can reproduce tomorrow. But just a note.

I’ll test my Bluetooth bug as well.

XS Max.
 
  • Like
Reactions: KeanosMagicHat

Banglazed

macrumors demi-god
Original poster
Apr 17, 2017
3,214
3,155
Cupertino, CA
While I was at the mall earlier, I was not able to get an accurate location in Maps when I tried to navigate to a specific store.
 

furbzv1

macrumors 65816
Sep 17, 2014
1,170
632
This beta def feels a lot smoother. Haven’t had any issues with data or battery draining. No lock ups.
 
  • Like
Reactions: Prpolo
Status
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.