iPhone 7 Plus on Verizon won't connect to 3g Network

Discussion in 'iPhone Tips, Help and Troubleshooting' started by chasescott66, Feb 14, 2017.

  1. chasescott66, Feb 14, 2017
    Last edited: Feb 14, 2017

    chasescott66 macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #1
    iPhone 7 Plus No Service When Turn off LTE

    Just switched over from T-Mobile on Saturday, but Apple traded my iPhone in on Friday for the "sim-free" version that would work with Verizon in advance of the switch. Anyways, when I disable LTE or set it to Data Only under the Enable LTE menu, my phone goes to No Service. It doesn't seem my phone is connecting to the 3g network. I am worried because where I travel for work sometimes only has 3g service and I don't want to be without service in those spots.
     
  2. chscag macrumors 68000

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Location:
    Fort Worth, Texas
    #2
    Did you obtain a new sim card from Verizon or did Apple provide you with one when you switched?
     
  3. chrfr macrumors 603

    Joined:
    Jul 11, 2009
    #3
    Exactly which model phone do you have? You can check in Settings/General/About.
     
  4. chscag macrumors 68000

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Location:
    Fort Worth, Texas
    #4
    I don't know if all the sim free models are the same but my iPhone 7+ sim free model is "MN492LL/A" which I'm currently using on T-Mobile.
     
  5. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #5
    We went to Verizon to switch and got the SIM card from there.
    --- Post Merged, Feb 16, 2017 ---
    The rear of the phone says model A1611, the model in the Settings/General/About says "MN4E2LL/A"
     
  6. jetsam macrumors 6502

    Joined:
    Jul 28, 2015
    #6
    The rear of the phone probably says A1661 - there is no A1611. However, the MN4E2LL/A is a Black 256 GB 7 Plus Qualcomm model, and should be compatible with Verizon. There is a slight possibility that there is a problem with the phone, but this is almost certainly a provisioning problem. Call Verizon and try to get them to sort it out.
     
  7. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #7
    You are correct, I incorrectly typed that in. I may swing by the store this afternoon and see if they can help me out.
     
  8. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #8
    Just to follow-up.

    I traveled to an area where no LTE was present, but 3G was. My phone went to no service, while my friend's phone was connected to the Verizon 3G network.

    I took my phone to Apple yesterday and they exchanged it due to "faulty equipment." The new phone worked yesterday when I would disable LTE, as it would connect to the 3G network. But now today it is doing the same exact thing. It will go to No Service when I disable LTE and also when I switch LTE to Data Only.

    I don't know what to do next.......
     
  9. jetsam macrumors 6502

    Joined:
    Jul 28, 2015
  10. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #10
    When I went on Sunday they told me it was a hardware issue after being there for an hour or so. So I went to Apple yesterday, exchanged the phone, but now I a back where I started.
     
  11. jetsam macrumors 6502

    Joined:
    Jul 28, 2015
    #11
    I really, really think this is a Verizon provisioning issue, especially since it is still happening on a second phone. Did Verizon re-provision your phone from scratch?

    You're still within the return period where you can cancel your Verizon service, right? If it were me, I'd call their customer service people, tell them the problem, and tell them if they can't fix it, I'm going back to T-Mobile.

    You might also want to post this issue over on the Verizon forum on Howard Forums.
    http://www.howardforums.com/forumdisplay.php/51
     
  12. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #12
    I am beginning to think the same thing. I am not sure exactly what they did to the phone. I was there for over an hour. I know they deactivated the line and reactivated it.

    I will post over on HoFo as well. Thanks!
     
  13. coolio93 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2013
    Location:
    Houston, TX
    #13
    I'm having the same issue. I just replaced my iPhone today at the Apple Store and it worked for about 2 hours before the same issue sprang up. Kind of annoying that I now have a replacement phone with the same issue. When I put my sim in my mom's 6s, I am able to switch between LTE and 3G without any issues.

    I'm hoping its just a bug or something in iOS....
     
  14. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #14
    Same thing happened to me, except mine worked from about 2:00pm yesterday until I went to sleep last night, but then didn't work this morning.

    Both my mom and sister have the 7 Plus and neither of them have this problem.
     
  15. chrfr macrumors 603

    Joined:
    Jul 11, 2009
    #15
    Could you swap SIMs with them as a test? This will identify where the problem lies.
     
  16. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #16
    I can try that.
     
  17. coolio93 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2013
    Location:
    Houston, TX
    #17
    Please post back if you find a fix. At this point for me, neither apple nor Verizon have any clue what is going on and each company is blaming the other. Apple says it's a carrier issue and Verizon says it's an iOS bug or hardware problem.
     
  18. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #18
    I've had the same exact experience with both companies, putting it back on each other. I do have a tech support ticket that is being looked at by "advanced" network engineers. Hope to hear something tomorrow and will report back.
     
  19. coolio93 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2013
    Location:
    Houston, TX
    #19
    Same for me. Verizon issued a nrb ticket last night and I'm supposed to hear back either today or tomorrow evening
     
  20. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #20
    Yup, same here. Got a text yesterday afternoon, saying it was being investigated and I will be updated within 24 hrs. Please report back when you hear something and I will do the same.
     
  21. coolio93 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2013
    Location:
    Houston, TX
    #21
    Just got this message saying the ticket is being worked on. Will update when I hear another update
     
  22. coolio93 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2013
    Location:
    Houston, TX
    #22
    Verizon wasn't able to help. I found out what the issue was and was able to fix it. Even though I have a sim free unlocked iPhone, it was first activated on Tmobile so the Tmobile gsm only activation policy was loaded onto it which basically turns off the cdma modem in the phone. Apple was able to change the activation policy to be fully unlocked for use with both cdma and gsm networks. They changed it and I reset my iPhone and now all is working as it should be.
     
  23. jetsam macrumors 6502

    Joined:
    Jul 28, 2015
    #23
    Was this a phone purchased from Best Buy or somewhere else?
     
  24. coolio93 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2013
    Location:
    Houston, TX
    #24
    It was purchased from the apple store on the upgrade program
     
  25. chasescott66 thread starter macrumors member

    chasescott66

    Joined:
    Feb 6, 2011

Share This Page