Mac Mini mouse lag

Discussion in 'Mac mini' started by ganja24, Apr 14, 2019.

  1. ganja24 macrumors 6502

    Joined:
    Jan 9, 2009
    #1
    I got a Mac Mini i5 2018 connected to a 55” Samsung 4K tv via HDMI. I noticed occasionally the mouse isn’t as fluid it stalls. My previous 2012 Mac Mini had zero mouse lag on the same TV. Due I need to adjust the refresh rate? Any advice would help. Thanks
     
  2. gigatoaster, Apr 14, 2019
    Last edited: Apr 14, 2019

    gigatoaster macrumors regular

    gigatoaster

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Singapore
    #2
  3. adamk77 macrumors 6502

    adamk77

    Joined:
    Jan 6, 2008
    #3
    What do you have connected to the USB ports?
    There's a long thread here that talks about bluetooth interference when the USB ports are used. I would try with the USB devices disconnected to see if this resolves it.
     
  4. ganja24, Apr 14, 2019
    Last edited: Apr 14, 2019

    ganja24 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 9, 2009
    #4
    This wireless iogear keyboard trackball combo I have is connected via USB dongle to Mac Mini. Maybe this is the cause.
     
  5. DeltaMac macrumors G3

    DeltaMac

    Joined:
    Jul 30, 2003
    Location:
    Delaware
    #5
    So, you are using a trackball (part of the iogear combo) - not a separate bluetooth mouse?

    You could try a USB extender cable, so the dongle is several feet from your Mac mini.
     
  6. ganja24, Apr 14, 2019
    Last edited: Apr 14, 2019

    ganja24 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 9, 2009
    #6
    Yes that’s correct, it’s a USB receiver dongle came with iogear combo, not a separate Bluetooth, I will try extension cable and see if it helps. Thanks
     
  7. DeltaMac macrumors G3

    DeltaMac

    Joined:
    Jul 30, 2003
    Location:
    Delaware
    #7
    Keep in mind that the dongle is not bluetooth, so that thread direction - bluetooth interference from USB 3.0 devices - does not apply to your situation. Hopefully, getting that RF dongle in a different location will fix your issue, anyway.
     
  8. ganja24 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 9, 2009
    #8
    Changed dongle to other USB port, issue seems to have resolved.
     

Share This Page