Become a MacRumors Supporter for $25/year with no ads, private forums, and more!

MP 1,1-5,1 Mac Pro 3,1 El Capitan Apple logo bot screen issue

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
Hi All,

I have a problem with a Mac Pro 3,1 Early 2008.

Every single time that I install El Capitan when the computer restarts after completing the installation process, the Mac Pro gets hung and the Apple logo bot screen cannot pass thru half way of the load. I have installed Lion all the way to Yosemite without problems, the problems are when I tried to install El Capitan.
I have reset the PRAM and SMC and that hasn't done the trick. Not sure what could be causing the problem.

My Mac Pro es running the next hardware:
2.8 GHz Quad-Core Intel Xenon
8GB 800MHz ECC DDR2
ATI Radeon HD 2600 XT 256MB
 

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
Comment

jbarley

Contributor
Jul 1, 2006
3,938
1,814
Vancouver Island
You can find your rom version under "About this Mac" System Report.

Screen Shot 2019-07-16 at 10.02.14 AM.png
 
Comment

Ludacrisvp

macrumors 6502a
May 14, 2008
741
319
The 3,1 bootROM is ancient, I'd really doubt this is related.
Get a verbose boot and post photos of where it stops loading.
 
  • Like
Reactions: MAVERICKk2
Comment

Macschrauber

macrumors 6502a
Dec 27, 2015
993
366
Germany
if you run the 2600 gpu this may be the culprit.

try booting in safe mode (shift - key held on start) to avoid loading the drivers so the gpu just runs in unaccelerated mode.
 
Comment

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
Ok this is getting really odd. After installing Lion 10.7.1 and upgrading from there to El Capitan, things work correctly I was able to go thru the apple logo boot screen and using El Capitan.

Now I'm trying to install Mojave using http://dosdude1.com and I'm getting the same problem with the apple log boot screen after the installation is completed. I will upload a picture of verbose log later. Also this could be because the ATI card doesn't support Metal 2?
 

Attachments

  • IMG_6990.JPG
    IMG_6990.JPG
    4.6 MB · Views: 72
Last edited:
Comment

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
if you run the 2600 gpu this may be the culprit.

try booting in safe mode (shift - key held on start) to avoid loading the drivers so the gpu just runs in unaccelerated mode.

I think I have tried this and It didn't work, but will give it another try.
 
Comment

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
Ok well, so I have change the GPU for a GTX 680 which works fine, but can't get beyond the apple boot logo after installing Mojave. Leave a picture of where it stops and the error.
 

Attachments

  • IMG_6996.JPG
    IMG_6996.JPG
    4.8 MB · Views: 61
Comment

Ludacrisvp

macrumors 6502a
May 14, 2008
741
319
Ok well, so I have change the GPU for a GTX 680 which works fine, but can't get beyond the apple boot logo after installing Mojave. Leave a picture of where it stops and the error.
Looks like it is failing to load the Nvidia driver. To me that sounds like you have a modified or corrupted driver installed. There’s no reason you should have those last dozen or so lines after it loads NVDAGK100HAL.
[doublepost=1563673934][/doublepost]It’s critical that you don’t use patched / legacy video drivers as the GTX680 fully supports Metal.
 
Comment

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
Looks like it is failing to load the Nvidia driver. To me that sounds like you have a modified or corrupted driver installed. There’s no reason you should have those last dozen or so lines after it loads NVDAGK100HAL.
[doublepost=1563673934][/doublepost]It’s critical that you don’t use patched / legacy video drivers as the GTX680 fully supports Metal.

What I did is flashed my GTX 680 because it was a windows version. What will be the best course of action? I mean I have a backup of the windows rom
 
Comment

Ludacrisvp

macrumors 6502a
May 14, 2008
741
319
I don’t think the EFI flash has any involvement here. This looks like incompatible drivers.
When you installed via the dosdude tool what options did you select in the post install patcher?
 
Comment

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
I don’t think the EFI flash has any involvement here. This looks like incompatible drivers.
When you installed via the dosdude tool what options did you select in the post install patcher?

The dosdue tool selects the default ones according to your Mac version I did not select nothing more. I’m attaching a picture.

On the other hand all this time I’ve been using dvi-d, playing around this morning. I switched the output video for hdmi and I got signal and I’m using Mojave. But that doesn’t make any sense why it will work with hdmi and not dvi!
 

Attachments

  • ABB54636-AC28-45FF-AA54-CF3BCA558E24.jpeg
    ABB54636-AC28-45FF-AA54-CF3BCA558E24.jpeg
    6.2 MB · Views: 53
Last edited:
Comment

MAVERICKk2

macrumors newbie
Original poster
Jul 15, 2019
11
1
New Orleans
Well by the end of the day changing the GPU from the ATI to GTX 680 helped. Also using HDMI instead of DVI which is weird, but now I have running El Capitan and Mojave on my machine. Thanks y'all for taking the time to check this post!
 
Comment

drupi

macrumors newbie
Sep 26, 2018
19
0
italy
Well by the end of the day changing the GPU from the ATI to GTX 680 helped. Also using HDMI instead of DVI which is weird, but now I have running El Capitan and Mojave on my machine. Thanks y'all for taking the time to check this post!
Excuse me, could anyone tell me which are the latest video cards that work on a mac pro 2008 + mojave?
for example, do rx 580 8gb or rx 480 8gb work?
or other video cards but not very old, thanks.
 
Comment
Register on MacRumors! This sidebar will go away, and you'll see fewer ads.