MacBook Pro goes straight to sleep mode and doesn't start until i fry... Please Help

Discussion in 'MacBook Pro' started by mahmud, Aug 10, 2013.

  1. mahmud macrumors newbie

    Joined:
    Aug 10, 2013
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    #1
    Greetings !!

    I have MacBook Pro 4,1, 17-Inch, Early 2008. I have been using this mac since 2010 and it was perfect, never had any serious problem. :)

    Recently, it has started this strange problem. It works fine for shutdown and stops working if i restart/sleep/close the lid. It goes straight to sleep mode and doesn't start. :confused:

    And once it goes to sleep mode, there is no way of waking up. The same problem happens if i click "Restart" the computer, or close the lid. It doesn't turn on, it shows black screen, no chime sound, no keyboard light. Only fan and DVD get the power i suppose. Every time i will have to "shutdown" the computer properly, otherwise it won't start next time. So, now the question is how do turn the mac on next time ??

    Well, i leave it for 2/3 hours, then it heats up like hell and then i press the power button, and it turns on again. Again it works until i click "restart" or it goes to sleep mode. I know it could be the well-known nVidia problem that early mac 2008 has. But Apple Store said it doesn't have any nVidia problem, also it doesn't have that warranty period to change the logic board.
    :(

    What kind of problem is this, that works fine for shutdown and stops working if i restart/sleep/close the lid ??? :(

    And every time it has this problem i need to fry my laptop !!!


    Anybody, any help will be appreciated.
     
  2. jav6454 macrumors P6

    jav6454

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Location:
    1 Geostationary Tower Plaza
    #2
    Seems like a logic board issue. At this point repairing it might cost a little since parts for this specific Mac are well, no readily available.

    I rarely give out the following advice, but have you:

    • Reset pRAM
    • Checked disk permissions
    • Reset SMC settings
    • Run Apple Hardware Diagnostic tests

    Any of those might help figure your issue for certain.
     
  3. mahmud thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 10, 2013
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    #3

    Thank you so much for your prompt reply.. feeling rescued already. :)

    1. But i tried this resetting PRAM stuff, didn't work. :(
    2. I am not sure about disk permissions, but how to do this ??
    3. Already ran SMC settings, didn't work. :(
    4. It's MBP 4,1 Early 2008, I don't think it has this Hardware Testing. I tried CMD + D, F2, didn't work.

    Thank you again for your reply..
     
  4. mahmud thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 10, 2013
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    #4

    I repaired the disk permissions. :eek:

    I don't know what to say.. but i think it worked :D
    I mean I clicked on restart and sleep, and then i closed the lid.. and still my MBP powered on without frying it, which was not possible for more than 6 months. ;)

    It's too early to say but i think it worked, let's see... what do you think ?? :confused:
     
  5. jav6454 macrumors P6

    jav6454

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Location:
    1 Geostationary Tower Plaza
    #5
    It most likely was some software glitch within the OS. Try the wait and see approach at this point. If the issue is resolved, then problem fixed.
     

Share This Page