Question on RAM upgrade

Discussion in 'MacBook Pro' started by LordFox, Jul 24, 2012.

  1. LordFox macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2010
    #1
    Hi all,

    I own a MacBook Pro 13.3 (MacBookPro 5,5) and i am looking to upgrade my ram from 2GB to the maximum of 8GB and i found a bargain on amazon of 2x4GB sticks made for the mac (Crucial Sticks) i have 2 ram slots and they accept 1067Mhz DDR3 modules and i was wondering if i would have any problem with these sticks.

    Here is the link for the amazon page:

    http://www.amazon.com/Crucial-204-p...,+204-pin+SODIMM,+DDR3+PC3-8500+memory+module

    Any help Appreciated
     
  2. jav6454 macrumors P6

    jav6454

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Location:
    1 Geostationary Tower Plaza
  3. LordFox thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2010
  4. T5BRICK macrumors 604

    T5BRICK

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Location:
    Oregon
    #4
  5. LordFox thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 10, 2010
    #5
  6. theSeb macrumors 604

    theSeb

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Location:
    Poole, England
    #6
    No, you will not notice a performance boost. I am running 1600 MHz RAM in my 2011 Mac, which came with 1333 MHz. The difference can be seen in a benchmarking tool, like geek bench, but not in the real world.
     
  7. T5BRICK macrumors 604

    T5BRICK

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Location:
    Oregon
    #7
    It's probably all in my head, but I did notice a SLIGHT improvement in the playability of Diablo3 after I installed the new RAM. I'm running a mid-2009 13" MBP, so I figure the faster memory also helped speed up my graphics subsystem(being that VRAM is just shared system RAM).

    Other than that, I haven't noticed a difference.
     
  8. jav6454 macrumors P6

    jav6454

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Location:
    1 Geostationary Tower Plaza
    #8
    Oh you two are very wrong.

    If you put a higher clock Memory Module into the slot, no improvement will happen.

    The higher clocked modules will just work at the speed of the bus. In other words, those 1600MHz modules placed into a 1333MHz or 1067MHz bus clocked machine will run at the speed set by the bus (ie 1333 or 1067).
     
  9. theSeb macrumors 604

    theSeb

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Location:
    Poole, England
    #9
    No, I am most certainly not wrong and not very wrong either, because I do have a bit of clue about this stuff.

    On 2011 models the memory does run at 1600 MHz since the CPU supports it. Take a look at my two geekbench results, one with 1333 MHz and the other with 1600 MHz. You can work out the speed of your memory from the clock and , not surprisingly, the memory performance and memory bandwidth performance are very different between these two bench marks, everything else is pretty much the same. The memory does run at 1600 MHz. This should not even be an argument.

    http://browser.primatelabs.com/geekbench2/530246

    http://browser.primatelabs.com/geekbench2/530175

    Memory Memory performance 5511
    Stream Memory bandwidth performance 6925

    Memory Memory performance 5014
    Stream Memory bandwidth performance 5948

    So, what real world differences does one get from this, apart from bragging rights? Well, you do get a slight performance increase in the IGP performance, since it uses the system RAM and does not have its own dedicated VRAM, but it's a couple of frames per second.

    In terms of other stuff, like encoding, there is no noticeable difference

    [​IMG]

    I wouldn't post stuff without a qualifier, if I didn't know what I was talking about.
     
  10. jav6454 macrumors P6

    jav6454

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Location:
    1 Geostationary Tower Plaza
    #10
    I have to look into the whole CPU memory bandwidth check for those models. I am sure those CPUs only support up to 1333MHz
     
  11. theSeb macrumors 604

    theSeb

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Location:
    Poole, England
    #11
    According to Intel's specs, yes. But not in real use. You do see the increase in performance, using synthetic bench marks. The results I've shown are repeatable.
     
  12. arashb macrumors 6502

    Joined:
    May 3, 2009
    #12
    Intels spec only shows what's officially supported, they often like to play it safe just to get no complaints it seems like. Lots of other lower end MBPs that support 1333 MHz max from apple are able to run 1600 MHz stick at the 1600 MHz speed.
     
  13. T5BRICK macrumors 604

    T5BRICK

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Location:
    Oregon
    #13
    Using the tools I have available, my memory is showing that it is running at 1333MHz not 1067MHz.

    I've also noticed similar results in my geekbench scores. My upgraded RAM is certainly running faster than the stock RAM did.
     

Share This Page