Silver things are turning brown on Rev A. 1.6 MBA

Discussion in 'MacBook Air' started by britboyj, Jun 1, 2009.

  1. britboyj macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 8, 2009
    #1
    So I had an initial thread in Mac Software as I initially thought it was just a Safari 4 Beta issue.

    (Original thread here)

    But since then, it's spread from Safari 4 to my trash can and now to Numbers and Pages (It has not done anything to Keynote), the bottom panel (but not the top one) in Yahoo messenger... Even the silver navigation bar on the Apple website shows up as this weird metallic brown.

    What's even weirder is that the trash can is the normal silver metallic when the OS first loads and then changes to the brownish one. No amount of messing with display settings helps. Resetting the NVRAM initially got everything back to normal, but then boom, it's all stuck.


    What the hell is going on?
     

    Attached Files:

    • WTF.jpg
      WTF.jpg
      File size:
      633.9 KB
      Views:
      248
  2. patrick0brien macrumors 68040

    patrick0brien

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Location:
    The West Loop
    #2
    -britboyj

    What gamma are you set to?

    Have you tried trashing your display preferences?
     
  3. britboyj thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 8, 2009
    #3
    I've reset the NVRAM, I'm not sure where the display preferences are hidden so I can trash them. The one set I have remaining can't be deleted.

    It's brown regardless of gamma. It's almost only specific frames within certain windows. (Notice the top bar with icons is still silver and the bar beneath it with the font selector etc. is brown, same thing with Pages)
     
  4. Insulin Junkie macrumors 65816

    Insulin Junkie

    Joined:
    May 5, 2008
    Location:
    Mainland Europe
    #4
    I've heard of LED screens discoloring and turning brown before. I'd say take it back to apple and let them give you a new screen.

    Has your MBA over-heated?
    Found this for you, it might be helpful.
    http://forums.ilounge.com/showthread.php?t=2767
     
  5. 01jamcon macrumors 6502a

    01jamcon

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    London
    #5
    This doesn't sound like a hardware problem, it affects very particular items in the windows, so most likely some sort of preferences thing somewhere. The OP should take it to an apple store where they should hopefully have a better idea where to look.
     
  6. patrick0brien macrumors 68040

    patrick0brien

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Location:
    The West Loop
    #6
    It seems to me that only certain screen elements are mis-rendering, which tells me the gamma is confused. Best way to eliminate this, or even just the doubt trash the preferences for:

    com.apple.ColorSyncUtility.plist

    and maybe com.apple.BezelServices.plist


    These are located in HD:Users:YOURUSERACCOUNT:Library:preferences

    Probably wouldn't hurt to hunt in there for weird stuff too.
     
  7. britboyj thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 8, 2009
    #7
    Alas, no such luck.

    On one last hunch I created a test user account (creatively called "Test") which had the exact same problems immediately upon logging in. Since none of my display calibrations (now there is only one) are available to other users, I think this rules out the fact that it's simply a user-preference issue.

    If you guys are as lost on this as I am, I think a Genius probably will be too...
     
  8. Insulin Junkie macrumors 65816

    Insulin Junkie

    Joined:
    May 5, 2008
    Location:
    Mainland Europe
    #8
    Well report back if the problem gets resolved, because I'm pretty sure (90%) it's the screen.
     
  9. upaymeifixit macrumors 6502a

    upaymeifixit

    Joined:
    Feb 13, 2009
    #9
    Wow this is a hard one.

    I still think it's the graphics card. I would still take it to apple.
     
  10. britboyj thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 8, 2009
    #10
    Colorsync appears to be missing from my computer (alas) and I can't install the bundled software from my OSX Disc for some reason, so that's out.

    Resigned that this is no longer a Safari issue, I reinstalled Safari 4 (because it's that awesome) and lo and behold, silver again, no issues opening new windows or anything.

    Except loading cogs have a brown square around them, the trash can is still brown and Numbers and Pages are still having the same issue.

    This is insanity. I could certainly go for a Rev B. right now (One repair for keyboard replacement, one for HDD and this would be number 3, I could possibly push for it)

    Check out the cog.
     

    Attached Files:

    • kjh.jpg
      kjh.jpg
      File size:
      28.9 KB
      Views:
      443
  11. patrick0brien macrumors 68040

    patrick0brien

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Location:
    The West Loop
    #11
    -britboyj

    Well, it seems you've done all you can yourself. It is time to take it to the Genius, at least to get the record of the trouble ticket opened.
     
  12. britboyj thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 8, 2009
    #12
    The Geniuses were as shocked and confused as I was/you were.

    The Genius I spoke to said he's seen the thing with the cog background being an off colour, as what's happening there is the OS isn't pulling the widget transparency info correctly, but he'd never seen it so widespread across different applications and users before.

    We reinstalled the OS, to short avail (but as soon as we put something in the trashcan, brown again) and then he took it back, completely swapped out the HDD for a new one, set up and now... all seems fixed.

    Truly a weird chain of events.
     
  13. Anuba macrumors 68040

    Anuba

    Joined:
    Feb 9, 2005
    #13
    Wow, that's gotta be one of the most left field issues I've ever seen.

    Good thing you were able to demo the problem to a Genius... I can imagine how it would unfold if you were to describe this problem over the phone. The person at the other end would have immense trouble keeping it professional instead of asking what you've been smoking. ;)
     
  14. RedTomato macrumors 68040

    RedTomato

    Joined:
    Mar 4, 2005
    Location:
    .. London ..
    #14
    Surprised it lasted through an OS reinstall. Was that a reinstall after a complete format, or was it some sort of archive and install?
     

Share This Page