tvOS 10 "error loading content" from local library

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by Apexvector, Sep 23, 2016.

  1. Apexvector macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #1
    Hi MacRumors Forums!

    First I want to start of by saying that my set up has been solid for years!
    I've owned 2nd-gen appleTV and swapped it out last year for the latest. I host my iTunes movie library on my media mac in the same room as the apple tv and home theater. Both the appleTV and media mac has been wireless using the latest-gen TimeCapsule.

    Then the appleTV automatically updates to tvOS 10 and suddenly I can't watch the movie I was just watching yesterday! I get the dreaded "error loading content" message. So the appleTV can see the movies but not play them.

    So I figured I just needed to update iTunes to be on the latest version as well. This still didn't fix the problem. The media mac is a 2008 Mac Pro running El Capitan. So everything is up-to-date and has been rebooted and reconnected thoroughly.

    This error effects movies that have been in my library for years with no reasoning behind the ones it effects and doesn't. Some will work...while others don't.

    I've read that others are having a similar problem, and that Apple will maybe fix it in the upcoming 10.0.* patch...

    Anyone else out there running into this?
     
  2. benjitek macrumors 6502a

    benjitek

    Joined:
    Sep 23, 2012
    #2
    Maybe tvOS 10 is being more of a stickler for copyright protection...?
     
  3. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #3
    You may be onto something, but why jump straight to that? I wonder if there is a new way to sign the file...

    It seems to not play anything that was added in the past month or so from what I can tell. Regardless of it being a "shared" movie or not. It will even play some movies that were shared no problem; So long as they've been in my library a while.

    The file plays fine in iTunes. So why the error message on appleTV?
     
  4. benjitek macrumors 6502a

    benjitek

    Joined:
    Sep 23, 2012
    #4
    Were these videos purchased through iTunes or imported files?
     
  5. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #5
    Imported.

    The ones purchased through iTunes I tend to not keep local because I can free up the space and stream them direct from Apple instead.
     
  6. benjitek macrumors 6502a

    benjitek

    Joined:
    Sep 23, 2012
    #6
    Maybe try the imported ones using Plex or Infuse and see if they work that way.
     
  7. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #7
    That sounds like a good idea to me. I'll let you know how it goes.
     
  8. steve123 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 26, 2007
    #8
    Did you get the message to accept the new iOS EULA?
     
  9. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #9
    iOS, yes. But that's on the phone. And they do share the same iCloud login. As well as iTunes.

    tvOS, no i guess not. But I've installed new apps and play stuff from Hulu/Netflix since the update without getting it to ask me to accept.

    Is there a direct way to check and accept?
     
  10. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #10
    Plex seems to work brilliantly, so it will work well until apple releases a patch. Maybe I will use plex instead from now on.
     
  11. steve123 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 26, 2007
    #11
    Apologies, i missed your message. I do not recall exactly what I had to do to get the eula. After i upgraded tvos, i recall that i was having problems with airplay. Content would not airplay from my Ipad. I started some content from the appletv and was presented with the new eula. After that, the content streamed from my ipad would airplay again. A couple days later, my daughter was trying to airplay something and could not get it working. After a while i realized it was the same problem. Somehow we got the eula to show up again, she accepted the terms and everything was working again for her.
     
  12. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #12
    I've been able to airplay since the update no problem. From multiple devices and somehow never triggered the EULA. I wonder if the EULA you were getting was app specific? For instance, the ABC app might have its own separate EULA to accept.

    After further exploration I've found that TV shows play as before with no errors. But I have to use plex for movies. Which is fine until apple patches this or even if they never do. Plex has come a long way even in the short time since I used it last.
     
  13. steve123 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 26, 2007
    #13
    It was definitely the iTunes EULA ... I thought it came up everytime you did an update like when you update iOS. Though, the iOS EULA shows up before the update. And it is weird that we had the accept the EULA twice ... thus I am thinking the EULA is tied to the account and not the device.

    I am still thinking this is a EULA issue because it seems so similar to the experience I had. If you have not had the EULA show up since the upgrade, I am pretty sure you need to get it to do so, so you can accept the terms ... otherwise the AppleTV maybe refusing to show the content. When my daughter had the problem, she had downloaded a Game of Thrones episode from iTunes and tried to airplay it and the AppleTV refused with what seemed like a similar, none specific error message like you got (I do not recall exactly what the error message was but it seems to me it was the same error). To get the EULA to show up, I recall that we activated her iTunes account on the AppleTV (i.e.: signed me out and signed her in). Then the EULA showed up again (which surprised me at the time). She accepted the terms and then she could airplay the content.

    It may have been an iTunes thing or maybe it was an iOS issue. I seem to recall that we updated our iOS devices to iOS 10 at the same time. This is where my situation appears a little different from yours as I recall you are serving your content from a Mac. Did you recently update iTunes on your Mac?
     
  14. Apexvector thread starter macrumors newbie

    Apexvector

    Joined:
    Sep 23, 2016
    #14
    Interesting, thanks steve123.

    When I first got the error I realized that my iTunes wasn't on the latest version and thought that might be causing the problem. So it was updated to the latest version as well.

    I think I'll try logging out and in again on the apple tv one more time to see if that triggers it.
     
  15. Tech198 macrumors G4

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Location:
    Australia, Perth
    #15
    Its not just tvOS, It's Apple TV 3 as well. and defiantly not an OS issue, since its happened when streaming directly to Apple TV from Apple servers..

    A reset, restore, and on the phone with Apple TV higher ups, doesn't help...

    At this point, if Apple can't "fix" tings like they can't allot of stuff they will just give u a new one... But to me, that only pro-longs the real effects.

    They do at least make people at Apple aware o the situation, but every update does noting to fix it... You would think such a small problem, is cant be that difficult to trace why it happens.

    We already know "error loading content".. like any good programmer u zero on the error in the code then reticent around that portion, or links in code which point to it..

    The fact Apple has not done anything yet either suggests by the fact it gone on for so long means: (1. They don't care. (2. it doesn't cause enough impact to fix. or (3. No one is looking in the right place.

    Someone did suggest from Apple it could possibly be due to third party router in use, and not Apple-branded router.. (i.e could kind of make sense, since Apple hardware works best with Apple products..) e.g some things be supported but not very well in third party routers, or even poorly etc.... but i haven't tested this yet.
     
  16. steve123 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 26, 2007
    #16
    Actually, I just had the error show up again recently trying to watch an episode of Survivor. The problem appears to be specific to a certain episode (the most recent) when I try to stream it. I downloaded the episode to iTunes on my mac and successfully played it through the computers app. I am not sure what the issue is. I vaguely recall something about another update to tvOS ... was there something recent? I may decide to turn off automatic updates now that I think about it.

    For the moment, the rest of the content seems fine ...
     
  17. MacBlackBook22 macrumors 6502

    MacBlackBook22

    Joined:
    Jul 1, 2007
    Location:
    Canada
    #17
    I am having a similar problem streaming itunes movies and TV episodes. It's now non existent for me since the update to apple TV 4. Before that I had no problems, now all I get is "problem loading content" I phoned apple support twice and they had me do all the "usual" stuff but to no avail. I have 2 Apple TV 4's and both don't work with playing cloud content. At the suggestion of the apple tech I took one of Apple TV 4 to a friends place and tried it there (the apple tech thought it was a network problem) but still no go. My friend has the apple TV 3 and that could play my TV episodes and movies stored on the cloud. So its for sure a 4th generation problem. This is sooooo frustrating. I have over 400 movies purchased from itunes and over 27 TV series. Needless to say I have been busy downloading the content to a new 8TB hard drive in order to see the content I have purchased.

    APPLE FIX THE DARN PROBLEM!!!!!
     
  18. steve123 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 26, 2007
    #18
    Not sure yet if this will help but i noticed my mac that is serving itunes was hanging. I shut it down and then i could stream content from my AppleTV. Still saw the error one more time but when i tried a second time, it started to stream. I am wondering if this has something to do with the recent updates to iTunes?
     
  19. MacBlackBook22 macrumors 6502

    MacBlackBook22

    Joined:
    Jul 1, 2007
    Location:
    Canada
    #19
    Just found the solution to the problem in another thread, I changed the setting as he suggested and now I can stream my movies and tv series again. wow thanks to macRumors guys and gals they fixed what the apple support could not do for me. Hope this helps others

    bigcahuna12c said:

    Go to settings/apps/iTunes movies & tv shows and set "quick start" to off.
    This worked for me. With the new update Apple is going to an adaptive download
    sort of like Netflix. At least that is my observation. I have a very fast connection so
    I kept "quick start" set to on but kept receiving the error message. Turned it off
    & was able to watch movie without error message.
    Hope it works for you.
     
  20. steve123 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 26, 2007
    #20
    I will give this a try and report back. Thanks for the tip.
     
  21. MacBlackBook22 macrumors 6502

    MacBlackBook22

    Joined:
    Jul 1, 2007
    Location:
    Canada
    #21
    Hope it does I am so relieved to be able to just stream my content again. I phoned back to Apple Support to let them know about the setting change and the fellow I was talking to was going to pass this along in the support. Hopefully this will help others who will be finding a problem when they install the update to their Apple TV 4's
     
  22. rjjacobson macrumors 6502a

    rjjacobson

    Joined:
    Sep 12, 2014
    #22
    Boom that worked for me. the tvOS 10 update hosed many of my new movies, occasionally I could get them to work, some had no problems however, so it varied but now they all work. It is interesting to note that I was watching one of my new movies HD Captain America Civil War from my Macbook Pro thru Apple TV when I could not get it to run through the purchased movies route. I reset the settings as described above went to the purchased movies and not only it ran but where I left off. Nice. Tested other problem movies they all work for me.
     

Share This Page