What is wrong with (H)Sierra task switching?

Discussion in 'macOS High Sierra (10.13)' started by Sciuriware, Jun 13, 2018.

  1. Sciuriware macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #1
    Hello, I've been waiting so long for the problem(s) to be solved by APPLE, but still .....

    (High)Sierra is bad at task switching: programs 'freeze' for some time, with or without
    the corresponding busy cursor or 'ball', until you fiddle with some other programs.
    Then suddenly it comes back to life again. I noticed that programs involved are:
    - all (!) macOS components,
    - third party programs (Mozilla stuff, VLC, LibreOffice, CrossOver, SuperDuper!, Vim ...),
    - my own applications written in JAVA-10.
    Furthermore: the 'hangs' seem to happen between members of above groups, which means
    that none of these programs can be proved to be the single cause. It certainly is an OS problem.

    Having worked in the past with 6- and 16-cpu systems that had similar problems,
    I suspect the thread-to-core run-time distribution part of the kernel.
    ;JOOP!
     
  2. chrfr macrumors 604

    Joined:
    Jul 11, 2009
    #2
    This isn't a problem I see with any of the systems I own, use, or manage.
     
  3. Sciuriware thread starter macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #3
    Good for you, but I'm not alone ..... Just Google "beach ball" and you won't see any beach.
    ;JOOP!
     
  4. keysofanxiety macrumors G3

    keysofanxiety

    Joined:
    Nov 23, 2011
    #4
    Does this happen on all of your Macs? Sounds more like a hardware issue but unlikely to be affecting all of them.
    !POOJ;
     
  5. Sciuriware thread starter macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #5
    All of them (see signature)
    And my name is ...
    ;JOOP!
     
  6. Sciuriware thread starter macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #6
    It seems that since the latest update (10.13.6) the problem has grown;
    even time machine and Trash may hang for some time until you start a random activity on any utility or program.
    ;JOOP!
     
  7. keysofanxiety macrumors G3

    keysofanxiety

    Joined:
    Nov 23, 2011
    #7
    Can you run & screenshot SMART Utility on both Macs please: https://cloudfront.volitans-software.com/smartutility324.zip

    Assuming they're not pure SSDs (Fusion drives or HDDs).
     
  8. Sciuriware thread starter macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #8
    Followed instructions: The application “SMART Utility.app” can’t be opened.
    So sorry.

    Btw.: the problem is in my opinion NOT related to disk access.
    I got 32Gb mem and sucked all files that I use into cache b.m.o. scripts.
    ;JOOP!
     
  9. keysofanxiety macrumors G3

    keysofanxiety

    Joined:
    Nov 23, 2011
    #9
    Right click and press open.

    SMART Utility just checks the SMART data of the HDD. Unlikely that you’ve got two dud hard drives but equally it’s very unlikely to get two machines running an OS so poorly unless it was restored from a duff TM backup or something.
     
  10. Sciuriware thread starter macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #10
    3 machines!
    ;JOOP!
    --- Post Merged, Aug 1, 2018 ---
    Here you are; R's picture is bigger because of the retina screen. Screen Shot SMART Utility on system M.png Screen Shot SMART Utility on system R.png

    ;JOOP!
     
  11. keysofanxiety macrumors G3

    keysofanxiety

    Joined:
    Nov 23, 2011
    #11
    Yeah they’re fine. Did you restore these computers from a TM backup?
     
  12. Sciuriware thread starter macrumors 6502

    Sciuriware

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Location:
    Gelderland
    #12
    NEVER!
    ;JOOP!
     

Share This Page