Apple Releases tvOS 10.1 With New TV App

Discussion in 'iOS Blog Discussion' started by MacRumors, Dec 12, 2016.

  1. MacRumors macrumors bot

    MacRumors

    Joined:
    Apr 12, 2001
    #1
    [​IMG]


    Apple today released tvOS 10.1, marking the first major update to the tvOS 10 operating system that was first released in September. tvOS 10.1 has been in testing since October 31, and Apple seeded four betas to developers before its public release.

    The tvOS 10.1 update can be downloaded on the fourth-generation Apple TV using the Settings app. Go to System --> Software Update to install. For those who have automatic software updates turned on, the Apple TV will be upgraded to tvOS 10.1 automatically.

    Apple has also released an 8.4.2 update for third-generation Apple TV owners, which is available alongside tvOS 10.1.

    [​IMG]

    tvOS 10.1 introduces a brand new "TV" app, which is designed to make it easier for users to discover new content across the dozens of television and movie apps that are available.

    It serves as a sort of Apple-designed television guide, giving customers a way to find and watch TV and movies across multiple devices. It features a dedicated store, recommended content, and cross-device syncing.


    The TV app works hand-in-hand with Single Sign-On, a long-promised tvOS 10 feature that was introduced last week. Single Sign-On lets users sign in with their cable credentials one time to access all live cable content they're entitled to across multiple apps.

    Single Sign-On is currently available for CenturyLink Prism, DirecTV, Dish, GVTC, GTA, Hawaiian Telcom, Hotwire, Metrocast, Service Electric, and Sling TV.

    tvOS 10, for those unfamiliar with the operating system, brings features like improved search, expanded Siri capabilities, a dark mode, a Continuity option for using the iPhone for text input, automatic app downloads, quicker access to live TV, and more. For more details on tvOS 10 and tvOS 10.1, make sure to check out our dedicated roundup.

    Article Link: Apple Releases tvOS 10.1 With New TV App
     
  2. omihek macrumors 6502

    omihek

    Joined:
    May 3, 2014
    Location:
    Salt Lake City, UT
    #2
    Yeah but what about the Macs? The Macs though. Where's the new Macs? /s
     
  3. jonnysods macrumors 603

    jonnysods

    Joined:
    Sep 20, 2006
    Location:
    There & Back Again
    #3
    I'd like a new ATV, but to be honest its just a netlix box for my tv so I'm thinking that I won't get much extra use out of it.

    ATV3 can stay in the house until it breaks!
     
  4. jmh600cbr macrumors 6502a

    jmh600cbr

    Joined:
    Feb 14, 2012
  5. ayale99 macrumors 6502

    Joined:
    Dec 6, 2007
    #5
    Has anyone got single sign on to work with DirecTVNOW? I wonder if it's only working with a standard DirecTV account right now.
     
  6. mariusignorello macrumors 65816

    Joined:
    Jun 9, 2013
    #6
    Am I crazy or did Apple change the font to SF for the Movies and TV Shows apps?

    Edit: yep, must be crazy.
     
  7. Lord Hamsa macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 16, 2013
    #7
    It's not available for DTV Now, at least not as of the last time I checked (yesterday).

    Anyone have a summary of the ATV3 changes?
     
  8. lenard macrumors 6502

    Joined:
    Oct 10, 2007
    Location:
    Raleigh NC
    #8
    My use of Apple TV 4Gen:

    1.Streaming; Playstation Vue, Directv Now (Testing)
    2.Plex TV (Plex DVR(record local stations) play my own media
    3.Channels App (Local channel guide and the ability for all TVs to see the local channels with one antenna

    The Apple TV is my set top box now on all of my TV's (4)
     
  9. Rigby macrumors 601

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Location:
    San Jose, CA
    #9
    Yep, not supported yet.
    There is no update for ATV3.
     
  10. vertical smile macrumors 68040

    vertical smile

    Joined:
    Sep 23, 2014
    #10
    Netflix on the ATV3 is a lot better than the ATV4 Netflix app imo. If Netflix was the only app I would use, then I would probably sell my ATV4 and just use my ATV3 boxes.
     
  11. jonnysods macrumors 603

    jonnysods

    Joined:
    Sep 20, 2006
    Location:
    There & Back Again
    #11
    It's different? I thought they would be identical. Well that's encouraging thanks!
     
  12. ncbetz macrumors 6502

    ncbetz

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Location:
    Texas, USA
    #12
    So, on the TV app, it doesn't even show the shows for ABC and all the other apps I downloaded.... It have to be HBO Go and Hulu (etc)? Also, do other providers besides DirecTV have live TV on the TV app? I guess using the ATT app is best since it doesn't use up my data...
     
  13. Lord Hamsa macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 16, 2013
    #13
    According to the article, there is:

     
  14. knemonic macrumors 6502a

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #14
    Surprised they updated the 3rd gen, I sold my last one recently to an employee since she could use it for air playing n such, so it's nice to know they're still supporting it in some form, I know a lot of people who have them.
     
  15. Rigby macrumors 601

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Location:
    San Jose, CA
    #15
    Hm, I had just tried updating my ATV3 and it didn't show an update. Guess I'll try again.
     
  16. nightowl macrumors member

    Joined:
    Jan 22, 2003
    Location:
    Sacramento, CA
    #16
    The live TV functions aren't coming from the provider apps, it's coming from the content apps (ESPN, HGTV, DIY, etc.). It would be nice if DirectvNOW, Vue, and Sling incorporated their apps into the ecosystem that way, but nothing so far from any of them.

    So, watching any channel strictly through the SSO and TV app will still use your data. Only if you are a Directv NOW and AT&T DSL sub will you possibly not use up your data. Last I heard, AT&T hasn't really said whether or not DTV Now uses home internet capacity or not, only that it's zero-rated on their wireless service.
     
  17. Xavier macrumors 68030

    Joined:
    Mar 23, 2006
    Location:
    Columbus
    #17
    Time Warner, please start supporting single sign on.
     
  18. Outdoordude01 macrumors member

    Joined:
    Apr 13, 2010
  19. zorinlynx macrumors 603

    zorinlynx

    Joined:
    May 31, 2007
    Location:
    Florida, USA
    #19
    What's the difference between them anyway?
     
  20. Outdoordude01 macrumors member

    Joined:
    Apr 13, 2010
    #20
    HBO Go = Through Cable Subscription
    HBO Now = HBO not through Cable Subscription
     
  21. whoiare macrumors regular

    Joined:
    Aug 30, 2011
    #21
    How do you tell this tv app which shows you watch so that it lets you know when there is a new episode?
     
  22. vertical smile macrumors 68040

    vertical smile

    Joined:
    Sep 23, 2014
    #22
    It is very different. To be fair, the ATV4 version of the apps typically look better, but the usability is not nearly as good, and some of the ATV4 version of apps have less simple features.

    Example, the YouTube app on the ATV3 is slightly limited, but you can view peoples channels, and subscribe to those channels easily. The ATV4 version is horrible limited to the point that the only way to see more videos from channel is to search for that channel first.

    Also, in my experience the ATV4 version of apps are significantly lower when starting up. Hulu is sometimes 10 seconds.

    The greatest thing going for ATV is the app store, which is pretty limited atm, but maybe will be better in the future. Also, using Siri remote to search for things is nice. Especially since most of the search systems on the apps are in a line, meaning it takes a long time to go back and forth with the remote. Man I hate that.

    And lastly, the bugs are horrible on the ATV4. I don't have to do it as much now, but at one point, I had to restart the ATV4 a few times a day. Now it is like 1-3 times a week.

    The ATV3 is much more simple, but works so much better for things I do most.
     
  23. b1wils1 macrumors regular

    b1wils1

    Joined:
    Dec 27, 2006
    Location:
    SoCal
    #23
    I wanted to ask the same question. Showtime, STARZ, etc all work, but for some reason HBO GO doesn't? Hopefully it's just a temporary glitch.

    ....or at least i haven't been smart enough yet to figure it out.
     
  24. JBaker122586 macrumors 65816

    Joined:
    Jun 21, 2007
    #24
    I think your Apple TV is broken. I've had an ATV4 for a year, use it every day, and have had to restart the whole thing maybe twice aside from OS updates.
     
  25. jtfolden macrumors 6502

    jtfolden

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Springfield, Ohio
    #25
    I'm wondering about this too. You can add a show to Up Next but I don't see how you tell it which episodes you've watched already.
     

Share This Page