New iPad-- Different Magnets?

Discussion in 'iPad' started by michaelsaxon, Mar 16, 2012.

  1. michaelsaxon macrumors 6502

    Joined:
    Nov 15, 2006
    #1
    It seems my old flip case (Bear Design) from my iPad 2 no longer activates the screen on/off. I guess I will be buying a new case after all...
     
  2. eternlgladiator macrumors 68000

    eternlgladiator

    Joined:
    Jun 20, 2010
    Location:
    Twin Cities
    #2
    Did you check the settings? It's supposed to work and be basically the same as an iPad 2.
     
  3. BryanLyle macrumors 6502a

    BryanLyle

    Joined:
    Aug 2, 2005
  4. ZBoater macrumors G3

    ZBoater

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Location:
    Sunny Florida
    #4
    So Apple changed the magnets just enough to break 3rd party covers but not enough so as to keep their own SmartCovers working.

    Interesting. I am guessing the AppleSmart covers has some inside knowledge and were designed accordingly. Classic.
     
  5. johnc22 macrumors 6502

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Location:
    Atlanta
    #5
    +1

    New iPad fits my rather expensive Vaja case but sleep/wake is a no go. It's possible they had to move things around due to new engineering but it's curious the Smart covers still work.
     
  6. Martyimac macrumors 6502a

    Martyimac

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Location:
    S. AZ.
    #6
    I think the rest of you need to hold it right. :p Sorry, couldn't resist that because my smart cover works EXACTLY like it did on my iPad 2.
     
  7. map1978 macrumors 68020

    map1978

    Joined:
    Feb 9, 2006
    Location:
    Jacksonville, FL
  8. Martyimac macrumors 6502a

    Martyimac

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Location:
    S. AZ.
    #8
    There are no settings for the smart cover in settings. You just put it on and it works.
     
  9. deeddawg macrumors 604

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Location:
    US
    #9
    There is a setting - but it doesn't show up until after you've put the first smart cover on.

    ----------

    Way I think it went: Apple smart covers have magnets in multiple spots on right edge, probably to help do the fold up stand thing. There's more than is needed for the cover sensor in the ipad. Running a piece of metal along mine, feels like five or six distinct magnets.

    3rd parties, to save money, just put a magnet where the sensor is on the ipad2, but DON'T put magnets in every spot the smart covers have a magnet on the right edge.

    For whatever reason, maybe engineering, Apple moves the sensor in the new iPad. From a compatibility view, so long as it stays within the areas the smart cover has magnets, everything works... except the 3rd party covers that just used one magnet. Do we think Apple engineering would constrain their designs for this?
     
  10. map1978 macrumors 68020

    map1978

    Joined:
    Feb 9, 2006
    Location:
    Jacksonville, FL
    #10
    Thanks for letting me know about the setting
     
  11. tekchic macrumors 65816

    tekchic

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Location:
    Phoenix, AZ
    #11
    My original SmartCover seems to work the same way as my iPad 2. It snapped right on with no issues, and when I "peek" it turns the iPad on.

    I wonder where/how they changed the magnets?
     
  12. doboy macrumors 68000

    Joined:
    Jul 6, 2007
    #12
  13. gekko21 macrumors member

    Joined:
    Jun 14, 2011
    #13
    I have an iPad 2 smart cover and it doesn't work at all on the new iPad.
     
  14. deeddawg macrumors 604

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Location:
    US
    #14
    Apple didn't change the magnets.

    They apparently moved the sensor inside the iPad to sit under a different one of the smart cover magnets.

    The magnets built inside the smart cover seem to span nearly three inches along the right edge of the smart cover judging by moving a paperclip along it to see where they pull at it. If a 3rd party cover just put a single magnet in their cover over where the ipad2 sensor was, it won't work so well on an ipad3 with a sensor sitting in a different spot inside the ipad3 and no magnet over it when the cover's closed.
     
  15. doboy macrumors 68000

    Joined:
    Jul 6, 2007
    #15
    Of course they have inside knowledge.
     
  16. Seamaster macrumors 65816

    Seamaster

    Joined:
    Feb 24, 2003
    #16
    Snappier, I'd say.
     
  17. deeddawg macrumors 604

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Location:
    US
    #17
    Are you positive it's genuine Apple?
     
  18. gquiring macrumors regular

    gquiring

    Joined:
    Oct 19, 2007
    Location:
    SC
    #18
    That's not correct. Under settings it's called iPad Cover Lock/Unlock.
     
  19. 8pril macrumors member

    Joined:
    Oct 16, 2011
    Location:
    Southern Indiana
    #19
    I bought a Bear Motion leather folio type case for the iPad 2 and the magnets work for me.
     
  20. gquiring macrumors regular

    gquiring

    Joined:
    Oct 19, 2007
    Location:
    SC
    #20
    I just tested my old cover that I made last year. I bought a case that did not have a magnet in it. I cut out an area and glued an earth magnet in. The cover won't snap into the iPad 3 but it turns the iPad 3 on and off with no issues.
     
  21. tsekh macrumors member

    Joined:
    Apr 13, 2010
    #21
    :confused:

    I'm using my SmartCover that I purchased with my iPad 2 on launch day. It works perfectly fine with my iPad 3.
     
  22. turkey1 macrumors member

    Joined:
    Feb 13, 2009
    #22
    I bought an apple smart cover off Amazon and it doesn't work with my new iPad. It says designed by apple in California made in China and it doesnt work at all. Dont know if its fake or not. I only had the iPad 1before so I might be using it wrong not a big deal for me though.
     
  23. SgtBullmoose macrumors member

    Joined:
    Feb 10, 2012
    #23
    My the party case works just fine but it does have massive magnets for the cover
     
  24. Rhyst21 macrumors member

    Rhyst21

    Joined:
    Mar 7, 2012
    Location:
    Warwickshire, UK
    #24
    I have two iPad 2 cases and the sleep/wake does not work with either,
    The one is a yoobao and the other is a eBay cheapy,
    And they both use to work with my iPad 2, so apple's must have changed something
     
  25. Martyimac macrumors 6502a

    Martyimac

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Location:
    S. AZ.
    #25
    Sorry I mislead you. I have never set anything in settings and my smartcover just worked. I did just look and yep, there is a setting for the lock.
    Again, apologies.
     

Share This Page