Increasing Bootcamp partition size

Discussion in 'Windows, Linux & Others on the Mac' started by Rummyyy, Mar 10, 2017.

  1. Rummyyy macrumors newbie

    Joined:
    Mar 10, 2017
    #1
    Hello, i'm trying to increase the size of my window 10 bootcamp. I'm using a macos sierra and i created a new partition in disk utility and restarted into my windows 10 and tried using minitool partition wizard to extend my windows 10 bootcamp partition but it gives me an error saying theres not enough free space.

    How it looks: https://puu.sh/uDv1U/56d9ae902a.png
    The error message: https://puu.sh/uDv3a/2d4c942411.png

    I want to add the 30gb of unallocated space to my C:Bootcamp
     
  2. maflynn Moderator

    maflynn

    Staff Member

    Joined:
    May 3, 2009
    Location:
    Boston
  3. Washac macrumors 68020

    Washac

    Joined:
    Jul 2, 2006
    #3
    I agree with that.
     
  4. imacken macrumors 65816

    Joined:
    Feb 28, 2010
  5. Washac macrumors 68020

    Washac

    Joined:
    Jul 2, 2006
    #5
    Supported Media

    Ultra high capacity disks (up to 10TB tested)
    IDE, SCSI and SATA/eSATA disks
    SSD (Solid State Drive)
    Thunderbolt,
    FireWire (i.e. IEEE1394), USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0, ZIP® and Jazz® disks
    PC card storage devices (all types of flash memory, etc.

    From the manual that can be found here - https://www.paragon-software.com/home/camptune/features.html
     
  6. imacken macrumors 65816

    Joined:
    Feb 28, 2010
    #6
    So, I guess the answer is no! Shame.
     
  7. Rummyyy, Mar 14, 2017
    Last edited: Mar 14, 2017

    Rummyyy thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 10, 2017
    #7
    @Washac @maflynn
    I tried to install bootcamp but it still gave me that same error about needing one single partition https://puu.sh/uJ5g5/4112e2106a.png. I tried restarting my mac but then the prohibited sign came up again. Then i restart again and hold the option key and it shows me this screen:
    https://puu.sh/uJ4Xx/61f4de5deb.png
    clicking mac os x (which i renamed from untitled to that after i reinstalled mac) will take me to my mac but the two others dont work they just show the prohibited sign.
    I'm thinking I have some hidden partitions or something because in my previous thread when i was trying to expand the partition I saw other partitions that I don't see on Disk utility but I do see on windows disk manager
    https://puu.sh/uDv1U/56d9ae902a.png << this is from my previous thread.

    EDIT: I read on a thread that I should merge the partitions so they can become one
    https://discussions.apple.com/thread/6586339 If you click view all replies u will see what im talking about. My diskutil list shows the same as that guy but my order is switched. I tried doing the merge but it just showed me information http://puu.sh/uJ6Ra/f0140b098b.jpg so i tried doing what the example said to do and this happened: http://puu.sh/uJ7qb/d42ade1410.jpg

    This is what i see when I do diskutil list
    http://puu.sh/uJ5K8/899ede2ff5.jpg
     
  8. Washac macrumors 68020

    Washac

    Joined:
    Jul 2, 2006
    #8
    Really do not think you should be using a Windows tool to try and extend a Bootcamp partition as it was/is created by the Mac for use on the Mac. You really should be doing these changes from the Mac side of things or I think the partitions are are going to get screwed by ownershop conflicts

    I looked up MiniTool Wizard and it is for dealing with Windows partitions, as I say the Bootcamp partition is made and owned by the Mac.

    Camptune would have been your way to go and deals with it from the Mac side, using MiniTool as I said may caused all sorts of conflicts to happen in the partition ownership area.
     
  9. Rummyyy thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 10, 2017
    #9
  10. Washac macrumors 68020

    Washac

    Joined:
    Jul 2, 2006
    #10

Share This Page