eSIM + Dual SIM Q&A

Discussion in 'iOS 12' started by DeanLubaki, Oct 27, 2018.

Tags:
Thread Status:
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.
  1. blueeyes2die4 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 16, 2018
    #526
    My current setup is T-Mobile postpaid on esim and Verizon prepaid on the physical sim. Nothing has worked to get the app working with my setup. I have force closed the app many times and even deleted the app and downloaded it again and nothing works. I am not very impressed with Verizon data speeds so I may switch to at&t prepaid for physical sim soon.
     
  2. PLin macrumors 6502

    Joined:
    Oct 9, 2003
    #527
    I stopped at a retail store, and they couldn’t get it working. I chatted with Verizon support on Twitter, and they are going to escalate the issue. I guess we have to wait for an app update. It appears that the app tries to read your phone number incorrectly and just stalls. Too bad there’s no way to force the app to use a straight username/password login.
     
  3. Gamer-Dad macrumors regular

    Gamer-Dad

    Joined:
    Aug 11, 2018
    Location:
    Pasadena MD USA
    #528
    I have Verizon on both eSim (Personal) and physical sim (Work). When I launch the app, it asks which account I want to sign into. Guess since both my sims are on Verizon I haven't came across this issue. Never tried it when my esim was on T-Mobile (switched to Verizon 2 weeks ago).
     
  4. michael31986 macrumors 68040

    Joined:
    Jul 11, 2008
  5. john991 macrumors 68000

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    Ontario
    #530
    Not for me. Works like a charm.
     
  6. George Knighton macrumors 65816

    George Knighton

    Joined:
    Oct 13, 2010
    #531
    Works fine for me, T-Mobile as primary and eSIM, and Xfinity Mobile as secondary and physical SIM.

    Been using eSIM for weeks now.

    There is a tiny iOS related quirk, however. iOS looks for the physical SIM first and calls it Number One if it finds it.

    This is usually just fine; however, Open Signal will report that I am using Xfinity Mobile even though the data is set to use T-Mobile. This will result in an eventual corruption of the Open Signal maps because they will be showing that data pulls were Xfinity Mobile (Verizon) when they were T-Mobile.

    So far, only Open Signal has had an issue with finding "Number One" and reporting it incorrectly. It should be an easy thing for Open Signal to fix in their next application upgrade.
     
  7. AnthroMatt macrumors 6502

    AnthroMatt

    Joined:
    Jun 8, 2011
    Location:
    Mesa, AZ
    #532
    Aside from super slow data speeds, no issues. The data thing may be because I’m on TM prepaid?
     
  8. Jukens macrumors regular

    Joined:
    Jun 13, 2013
    #533
    I had the issue with Instant Hotspot from iPhone not showing up on my iPad when using Esim on iPhone. Reverting back to physical sim corrected it.
     
  9. michael31986 macrumors 68040

    Joined:
    Jul 11, 2008
    #534
    What's that? So you can't hot spot from iPhone to iPad?
     
  10. George Knighton macrumors 65816

    George Knighton

    Joined:
    Oct 13, 2010
    #535
    It's the "Instant" Hotspot we're talking about. You can still connect your iPad to your iPhone's hotspot. :)

    The problem is you have to take that time to turn it on.
     
  11. jpiszcz macrumors regular

    Joined:
    Mar 28, 2010
    #536
    Hopefully they will fix this bug soon (no Instant hotspot with eSIM)
     
  12. ManuCH macrumors 6502a

    Joined:
    May 7, 2009
    Location:
    Switzerland
    #537
    As a workaround, I now leave a physical SIM active as well, but never use it (I purchased an Air Baltic Card global roaming SIM, it offers EU+US data roaming for €15/GB, so it's still a good thing to have). At least that way I can use instant hotspot until Apple fixes the bug.
     
  13. Rider3 macrumors newbie

    Joined:
    Mar 24, 2011
    #538
    I have an iP 8 and an XS. I have the physical sim for AT&T with which I switch between the two phones. If I have my XS provisioned to the eSIM for travel outside the country, how would I be able to use the 8 again locally?
     
  14. M.Rizk macrumors 6502

    M.Rizk

    Joined:
    Apr 20, 2015
    #539
    You won’t be able to use it unless your carrier can offer you multi SIM or you will need to do a SIM swap back to a new physical one if you want to use the 8.
     
  15. Rider3 macrumors newbie

    Joined:
    Mar 24, 2011
    #540
    Okay, thanks.
     
  16. econrads024 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Location:
    Nashville, TENNESSSEE
    #541
    I am leasing my iPhone through T-Mobile’s jump on demand... if I switch my T-Mobile service to the esim am I able to add another physical sim or is the phone still locked till it’s paid off?
     
  17. Gamer-Dad macrumors regular

    Gamer-Dad

    Joined:
    Aug 11, 2018
    Location:
    Pasadena MD USA
    #542
    You can use another physical T-Mobile sim. The phone is locked to there service until it’s paid off. Then you have to request the phone be unlocked which if you read there policy is 40 days after you make final device payment. I argued with them since I paid full for my phone and they agreed to unlock it right away. Within the following week however I jumped shipped to Verizon and brought my phone with me.
     
  18. George Knighton macrumors 65816

    George Knighton

    Joined:
    Oct 13, 2010
    #543
    This seems to vary. I don't know whether it's varying between providers, or varying between regions.

    Even with an eSIM and physical SIM cellular plans both turned on, the instant hot spot feature does not show up on any of the Macs that would normally show the iPhone's instant hot spot.

    At some point, unless I've gone crazy, they did show the instant hotspot.

    But now they do not.
     
  19. ManuCH, Jan 7, 2019
    Last edited: Jan 7, 2019

    ManuCH macrumors 6502a

    Joined:
    May 7, 2009
    Location:
    Switzerland
    #544
    I've now been using Dual SIM for a while (Swisscom eSIM as my primary line, and Air Baltic Card as a global roaming SIM as my secondary line).

    What I've noticed is that whenever the secondary SIM is on a network that has a signal which is worse than what the primary SIM has (for example, 3G vs 4G), data sometimes stops flowing on the primary SIM: I see a good 4G signal, but I can't ping anything or transfer any data.

    If I wait a minute or so, or disable the secondary SIM, the primary SIM starts working again.

    Has anyone experienced that as well? From a technical perspective it might even make sense, because the iPhone surely can't transmit on 3G and 4G at the same time. But still, it should not negatively impact the primary SIM in my opinion.
     
  20. M.Rizk macrumors 6502

    M.Rizk

    Joined:
    Apr 20, 2015
    #545
    Not an issue here. The only issue I had is that if the secondary/eSIM drops coverage while roaming, the iPhone resets the physical/primary/local SIM coverage trying to find coverage for the eSIM/secondary/roaming. It does it once or twice at max then no more whether it finds signal or not.
     
  21. George Knighton macrumors 65816

    George Knighton

    Joined:
    Oct 13, 2010
    #546
    This is interesting. By any chance are you on 12.1.3?

    If you are on 12.1.3, could you please bug report this?
     
  22. ManuCH macrumors 6502a

    Joined:
    May 7, 2009
    Location:
    Switzerland
    #547
    I was on 12.1.3 beta 2 and had the issue, then I reverted to 12.1.2 because I thought it was a beta bug. I still have it. I will report it to Apple via Developer Bug Reporter.
     
  23. econrads024 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Location:
    Nashville, TENNESSSEE
    #548
    I requested my iPhone to be unlocked from tmobile. how long has it taken you guys previously to get your phones unlocked when requesting it? they said it could be up to 2 days?
     
  24. blueeyes2die4 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 16, 2018
    #549
    It took almost exactly 48 hours for mine.
     
  25. econrads024 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Location:
    Nashville, TENNESSSEE
    #550
    and they emailed you instructions at that point?
     
Thread Status:
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.

Share This Page